Středa, 24. dubna 2024

Co se skrývá za epidemií nemoci, ptá se Indie

Co se skrývá za epidemií nemoci, ptá se Indie
Z města Bhatinda v indickém svazovém státě Pandžáb vyjíždí každý den vlak do Bikaneru v sousedním státě Rádžasthán. "Je plný pacientů s rakovinou," pronesl aktivista místní nevládní organizace Umendra Dutt. Cílem jejich cesty je Oblastní centrum pro léčbu a výzkum rakoviny. A jaký osud je čeká? "Dost možná smrt," řekl Dutt indickému listu Statesman.
Paňdžáb má dobré důvody být rakovinou znepokojen. Jeho Komise pro kontrolu znečištění životního prostředí provedla průzkum mezi 183 tisíci obyvateli a ten přinesl zarážející údaje.V okrese Talvandi Sabo ze sto tisíc obyvatel trpí rakovinou 103 lidí, v okrese Čamkaur Sahib 71.
Analytici si všimli, že v obou okresech je silně znečistěné životní prostředí. V Talvandi Sabu je hlavní pěstovanou plodinou bavlna, která se v Čamkaur Sahibu nepěstuje vůbec. A protože pěstitelé bavlny používají mnohem více pesticidů než pěstitelé obilí a rýže, vědci začali mít podezření. Tým zdravotníků odebral náhodně vybraným lidem v obou okresech vzorky krve. V krvi objevili směs šesti až třinácti pesticidů a jejich úroveň některých z nich přesáhla mezinárodní přípustné normy 15 až 605krát.
Hladina pesticidu Lindane byla 605krát vyšší než hladina u obyvatel Spojených států, úroveň DDT byla vyšší 188krát.
Paňdžábská komise vyzvala k dalšímu výzkumu o spojitosti mezi pesticidy a rostoucím výskytem rakoviny, ale také ke školení rolníků, aby měli jasnou představu o správném používání chemikálií. Farmáři toho totiž o pesticidech moc nevědí a používají je v nadměrném množství, čímž se dostávají do potravinového řetězce, uvedla komise.
Pesticidy znamenaly revoluci v produkci potravin, zvýšily úrodu a pomohly zmírnit hlad. Byly i zdravotním přínosem, protože pomohly zvládat například malárii. Mnozí experti ale varují, že jejich nesprávné či nadměrné používání může způsobovat nervová onemocnění, Parkinsonovu chorobu a rakovinu.
Největší nebezpečí představují pro ty, kdo s nimi pracují, a jejich rodiny. Nebezpečí čelí nejen rozvojový svět, ale i nejrozvinutější země světa, Spojené státy. Ovšem Američané jsou někde jinde než Indové.
Profesní organizace amerických farmářů a dvě nevládní organizace v červnu zažalovaly vládní Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA) za to, že že podle nich nedostatečně chránila děti farmářů před pesticidy.
Když EPA určovala přípustnou úroveň pesticidů, ignorovala vědecké důkazy, že více než milión amerických dětí vyrůstajících poblíž farem je vystaveno soustavně většímu množství pesticidů ve vzduchu, půdě, vodě, potravinách i v šatech, tvrdí žalující strana.. EPA ale prohlašuje, že náležitě splnila svou zákonnou povinnost.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů