Úterý, 23. dubna 2024

Lesníci a státní ochranáři se dohodli na opatřeních v Tatrách

Lesníci a státní ochranáři se dohodli na opatřeních v Tatrách

Lesníci a Správa Tatranského národního parku (TANAP) se na sklonku června dohodli na zpřístupnění cest pro případ požáru v TANAP, který vloni postihla ničivá větrná smršť. Informoval o tom ministr zemědělství Zsolt Simon. Nezávislí ekologové, kteří kritizují těžbu dřeva v nejcennějších a nejpřísněji chráněných oblastech rezervace, o dohodě však nevědí. "Všechny cesty se zpřístupní v souladu s projektem protipožární ochrany a jednotlivá území se rozčlení podle protipožárních průseků," řekl Simon.

"Byli jsme nedávno kritizováni, že minulý měsíc lesníci vstoupili do Tiché a Koprové doliny a čistili protipožární průseky Včera ta samá ochrana potvrdila správnost těchto kroků. Ani podle prokuratury nedošlo k porušení zákona v této lokalitě." Pracovního setkání se podle Simona zúčastnili zástupci ministerstva zemědělství, životního prostředí, Státních lesů TANAP a Správy TANAP S postupem lesníků v Tiché a Koprové dolině, které jsou součástí základní části národního parku, kromě nezávislých ekologů původně nesouhlasila ani Správa TANAP. T a je orgánem státní ochrany přírody."Tato informace (o dohodě) mě překvapuje, nevím o tom. projekt protipožární ochrany stále nemáme k dispozici, ačkoli jsme o něj žádali," řekl Rudolf Pado z Občanského sdružení Tatry Simon řekl, že kalamitní území ve Vysokých Tatrách o rozloze 12 600 hektarů musí být rozděleno na menší části, aby bylo v případě požáru dobře přístupné pro požární techniku. Varováním je podle něj lesní požár v Nízkých Tatrách, který vypukl právě na konci června a hasičům se ho povedlo zcela zlikvidovat až v průběhu následujícího dne. Požárem bylo zasaženo asi 50 hektarů porostů, přičemž 40 hektarů je na území zničeném loňskou kalamitou a zbytek je vzrostlý les.

Ministr zemědělství dodal, že při protipožárních opatřeních se budou lesníci snažit zasáhnout do území s nejvyšším stupněm ochrany co nejméně."Vyčištění cest a rozčlenění protipožárních částí se bude dít asi do poloviny příštího roku, kdy zpracujeme kalamitu. Nyní je zpracováno asi 42 % kalamity na území Vysokých Tater," uvedl. Na spory kolem lesnických prací v Tiché a Koprové dolině před časem zareagovali také přestavitelé Národního parku Šumava. Ti zastavili veškerou pomoc, kterou jeho pracovníci poskytovali Tatrám postiženým loňskou vichřicí. Postup Státních lesů TANAP se nelíbí ani českému ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL), jenž kvůli tomu napsal dopis slovenskému kolegovi Lászlóvi Miklósovi.


Zdroj: Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů