Čtvrtek, 28. března 2024

Ochranáři omezí vstup do hor

Ochranáři omezí vstup do hor
Kvůli sběračům borůvek ochránci přírody zakážou vstup do části Krkonoš

HRADEC KRÁLOVÉ Správa Krkonošského národního parku omezí vstup na některá místa v Krkonoších. Opatření, které bude platit až do poloviny října, má ochránit některé lokality před invazí sběračů borůvek.
Jak však včera prohlásil mluvčí správy národního parku Radek Drahný, nařízení neomezí pohyb návštěvníků po turistických trasách a cyklotrasách.
Podobné nařízení správa parku vydává letos již popáté.
Kromě ochrany před sběrem borůvek má omezení vstupu také pomoci při ochraně lokalit s vzácnými druhy rostlin a také přinese více klidu zvěři.

Za porušení zákazu vstupu hrozí až 5000 korun

Správa Krkonošského národního parku omezí přístup například do okolí Dlouhého a Pomezního hřebene nad Dolní Malou Úpou nebo lokalit kolem Černé a Světlé hory.
Opatření se týká především území ve třetí zóně národního parku, v první a druhé zóně parku je vstup mimo cesty a sběr lesních plodů zakázán celoročně.
Zájemci mohou nařízení s vyznačenými lokalitami najít na úřední desce Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí, na úředních deskách obcí či na webové stránce www.krnap.cz.
V terénu budou místa vyznačena tabulemi s českými, polskými a německými nápisy. Porušení nařízení mohou ochránci přírody potrestat pokutou až 5000 korun.
Zákaz vstupu do vybraných lokalit začne platit příští týden ve středu, 20. července.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů