Čtvrtek, 28. března 2024

Tušimickou skládku zachvátily plameny

Tušimickou skládku zachvátily plameny

Kolem šestnácté hodiny odpoledne začala včera hořet skládka komunáního odpadu v areálu bývalých dolů, blízko elektrárny Tušminice. Sloup dýmu z hořícího odpadu byl vidět podle svědků až z Lounska a Žatecka. Fotoreportáž z požáru uvnitř.

Tušimice (dv), 15. 7. 05

Na místo vyjelo devět hasičckých jednotek, vstup na skládku před novináři střežila nekompromisní ochranka. „Odhaduju to, že hoří plocha asi tak 200 krát 200 metrů, to nejhorší už se nám podařilo uklidnit,“ řekl Inreportu kolem dvacáté hodiny jeden ze zasahujících hasičů. Z odpadků se nad Tušimice vznesl obrovský sloup dýmu, kouř byl cítit až v Březně u Chomutova. Tam dokonce vedení obecního úřadu večer rozhlasem varovalo obyvatele, aby nevětrali a neotevírali okna.

Hasiči měli s požárem plné ruce práce, vodu čerpali z blízké vodní nádrže, která byla naštěstí asi jen 500 metrů od hořící haldy.

„Tohle jen tak neuhasíme, myslím, že tady budeme celou noc,“ odhadoval situaci kolem dvacáté hodiny jeden z hasičů, se kterým se nám podařilo spojit. Škody podle všechno budou minimální, na skládce končil odpad z domácností okolních měst.

Místo, kde plameny polykaly hromadu odpadků hlídala celou noc bezpečnostní agentura. „Tady nemůžete být, máme příkaz odsud všechny vyprovodit,“ odháněl přihlížející jeden člen ochranky. „Pustit vás tam nemůžeme, to víte, je to ekologickej průšvih a jinudy se tam nedostanete,“ ujišťoval člen bezpečností agentury.

Podle odhadů hasiči budou bojovat s ohněm celou noc.

Aktualizace: 9:33
Mohutný požár se do dnešního rána ještě nepodařilo uhasit. Na místě ještě zasahuje devět jednotek hasičů z celého regionu, nad severočeskými doly se vznesl obrovský opar z dýmajících odpadků. Podle opereačních důstoníků hasičů by ale splodiny neměly nikoho ohrozit na životě. Hašení požáru je technicky náročné, protože odpadky prohořívají do hloubky a hasiči proto musejí celou vrstvu promáčet, aby se oheň podařilo zlikvidovat.

Foto série: František Vitásek
Zdroj: www.inreport.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů