Pátek, 19. dubna 2024

Investor dálnice D8 má zaplatit státu pokutu

Investor dálnice D8 má zaplatit státu pokutu

Při výběru stavebníka došlo k porušení zákona o zadávání veřejných zakázek
 
Za netransparentní přidělení výstavby hraničního mostu na dálnici D8 musí Ředitelství silnic a dálnic ČR zaplatit pokutu kolem 630 tisíc korun. Na základě vlastního šetření o ní rozhodl Úřad na ochranu hospodářské soutěže, neboť investor nerespektoval vlastní kritéria a doporučení výběrové komise a stavbu přidělil firmě, aniž zdůvodnil, proč tak učinil. Podle Dětí Země by bylo také vhodné prošetřit, zda ŘSD ČR splnilo všechna přísná kritéria pro získaní úvěru od Evropské investiční banky.
 
„Je zřejmé, že výstavba dálnice D8 se potýká nejenom s porušováním zákona o ochraně přírody a krajiny, ale i jiných zákonů, což mě u tak vysoce sledované stavby opravdu překvapuje,“ komentoval situaci Miroslav Patrik z Dětí Země
Otázkou proto je, jak je možné, že tuto dálnici neumí státní investor postavit v souladu s právním řádem českého státu. Neustálé porušení zákonů v minulosti prokázaly kromě Dětí Země jako nevládní organizace také vládní instituce – mimo ÚOHS ještě Nejvyšší kontrolní úřad a veřejný ochránce práv.

Kromě toho na výstavbu dálnice D8 z Trmic ke státní hranici získal náš stát úvěr od Evropské investiční banky ve výši 12 miliard korun, takže by podle Dětí Země bylo nanejvýš vhodné prověřit, zda tento úsek opravdu splnil přísné podmínky pro poskytnutí těchto peněz, což by musel patrně udělat někdo z banky-.

„Dovedu si představit, že se dá u tak obrovské zakázky jakou je tento úsek dálnice D8 s některými čísly kouzlit tak, aby se vešly do kritérií EIB pro poskytnutí finančního úvěru,“ myslí si Patrik, který zvažuje, zda na EIB nepošle podnět k prošetření oprávněnosti získaného úvěru.

Návrh zákona o přijetí úvěru od EIB na dostavbu dálnice D8-807 v úseku Trmice – státní hranice přijala česká vláda podle podkladů Ministerstva dopravy a Ministerstva financí dne 26. 5. 2004 ve svém usnesení č. 499.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů