Sobota, 20. dubna 2024

Sdružení: Odborným lesnickým firmám hrozí bankrot

Sdružení: Odborným lesnickým firmám hrozí bankrot
PRAHA - Odborným lesnickým firmám, které zajišťují malým vlastníkům lesa dozor a poradenství, hrozí bankrot, protože jim stát tyto služby neplatí. Řekl to předseda Sdružení taxačních kanceláří Jan Kaluža. Podle ministerstva zemědělství je úhrada povinností krajů.

Stát podle zákona platí majitelům lesů do 50 hektarů odborného lesního hospodáře, pokud si ho vlastník nevybere sám. Firmy ale podle Kalužy nedostaly peníze již za tři čtvrtletí a pohledávky u členů sdružení činí řádově miliony korun. Jde přitom o malé společnosti, které mají roční obrat například kolem deseti milionů korun a nezaplacené faktury pro ně mohou být existenční záležitostí.

Podle Kalužy mají hospodářům platit obce s rozšířenou působností. Ty ale od začátku roku jejich služby neproplácejí se zdůvodněním, že ministerstvo zemědělství na úhradu neuvolnilo potřebné peníze. "Takové chování státních úřadů považujeme za nehorázné a skandální," uvedl Kaluža.

Podle Pavla Kováře z odboru komunikace MZe jde o výdaje, které byly v roce 2001 v rámci zákona o lesích převedeny na kraje a je jejich povinností služby lesních hospodářů hradit. Ministerstvo jim prostředky na tento účel předalo, uvedl.

Členem Sdružení taxačních kanceláří je 11 firem. Ty zajišťují 80 procent služeb hospodářské úpravy lesů, tedy hlavně tvorby lesních hospodářských osnov a plánů, která vyplývá ze zákona.

Zdroj: http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů