Pátek, 29. března 2024

Zlínský kraj chce malým obcím ulehčit při stavbě čistíren vod

Zlínský kraj chce malým obcím ulehčit při stavbě čistíren vod
Ulehčit malým obcím do 2000 obyvatel při stavbě kanalizací a čistíren odpadních vod navrhují zastupitelé Zlínského kraje. Obce do 2000 obyvatel musejí mít totiž problematiku vypouštění odpadních vod vyřešenou do konce roku 2007. Obce nad 2000 obyvatel mají tento termín do konce roku 2010. Zlínští zastupitelé tak navrhli termíny sjednotit na hranici roku 2010. Předlohou se bude ve středu zabývat vláda.

Autoři v důvodové zprávě novely vodního zákona uvádějí, že vypouštění odpadních vod do povrchových se řešilo výjimkou, o kterou obce musely po přijetí novely vodního zákona v roce 2002 požádat. "Této možnosti však řada obcí nevyužila a nastává situace, že veškerá povolení, a to včetně výjimek, pozbudou platnosti 31. prosince 2007," uvádějí navrhovatelé.
   

Z toho vyplývá, že nejpozději v roce 2006 budou obce řešit problematiku dalšího povolení k vypouštění odpadních vod po 1. lednu 2008. "Měly by požádat o vydání nového povolení k vypouštění odpadních vod ze svých kanalizačních výpustí do povrchových vod. Avšak obce, které nemají vybudované čištění svých odpadních vod, nezískají nové povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových, protože bez řádného čištění nejsou schopny dodržet limity," upozorňují předkladatelé.
   

Situace je podle nich pro obce do 2000 lidí diskriminující. "Navíc jsou obce nad 2000 ekvivalentních obyvatel případem obcí, k jejichž vyřešení odkanalizování se zavázal stát v průběhu jednání o vstupu do Evropské unie, a proto více či méně tyto obce podporuje formou dotací ze státního rozpočtu," uvádějí zastupitelé.
   

Malým obcím by také v případě nepřijetí novely zákona hrozila pokuta až do výše deseti milionů korun. Hrozí tak, že se zastaví růst těchto obcí, protože nebude možné povolovat žádnou další výstavbu, a to právě kvůli nedořešení kanalizace.
   

Předloha by měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Zdroj: www.epravo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů