Sobota, 20. dubna 2024

Firmy svedou souboj o zakázky

Firmy svedou souboj o zakázky
Na trhu s odpady se vede souboj o čtyři kilogramy elektrošrotu na osobu za rok, což tvoří trh s ročním obratem 400 miliónů korun. Od února vzniklo pět kolektivních systémů, které budou v následujících deseti letech vysloužilé spotřebiče zpracovávat.. Nyní se snaží získat významné výrobce a dovozce, kteří na ně převedou plnění povinností a budou jimi zapsáni do seznamu Ministerstva životního prostředí.
"Nerad bych uváděl jména partnerů, protože všichni jednáme se stejnými výrobci a dovozci," komentuje situaci David Beneš ze systému Rema.
Nejzajímavější jsou první čtyři kategorie elektrospotřebičů, jejichž objem tvoří okolo 90 procent veškerého odpadu. V kategoriích tři a čtyři jsou celkem tři zájemci, systém Retela má dokonce zájem o všechny kategorie kromě páté.
Zástupci kolektivních systémů se však teprve na základě jednání, které proběhlo včera na ministerstvu, dozvěděli, že bude pro každou kategorii schválen jen jeden systém. "Zákon monopol zásadně nepovoluje, nicméně ministerstvo může zavést taková opatření, aby se procesně nemohl schválit více než jeden systém," komentoval včerejší schůzku Beneš jako jeden z účastníků.
Ministerstvo má k prosazení "monopolu" dobré důvody. "Více systémů v jedné kategorii znamená problém, když jeden vybere víc odpadu než druhý," říká Grünerová. Kdyby ministerstvo povolilo několik systémů, budou se muset finančně vypořádávat přes nákladné účetní centrum.
Ministerstvo raději vybere v každé kategorii kolektivní systém, který bude v seznamu zapsán společnostmi s nejvyšším podílem na trhu. Pouze v případě, že by v systému byly zásadní nedostatky, rozhodne se pro konkurenci. "Zatím není úplně jasné, podle jakých pravidel bude vybrán úspěšný systém. Snad se to zpřesní v prováděcích předpisech," tvrdí Jan Vrba z Asekolu.
Konkurenční systémy spolu, i přes konkurenční prostředí, jednají. "Nabídl jsem Asekolu, aby se stal naším podsystémem," řekl o společné schůzce Beneš. Asekol však usiluje o rovnoprávnou pozici a naopak tvrdí o Elektrowinu: "Navazujeme úzkou spolupráci, protože se vzájemně doplňujeme."
Včerejší jednání mělo za úkol vypořádat připomínky k prováděcím předpisům. Ty stanoví i způsob financování, označení elektrospotřebičů, obsah výroční zprávy nebo způsob samotného zápisu do seznamu, podle kterého ministerstvo "monopolní" systémy vybere.
Ve věci však tlačí čas. Včera se připomínky projednaly, dnes půjdou do legislativní rady vlády. "Týden však bude trvat, než se vláda usnese, a za dva týdny vyjde její usnesení ve sbírce zákonů. My se máme od třináctého srpna chovat podle předpisů, které vyjdou desátého. Vyplývá z toho, že předpisy nestačíme uvést do praxe," stěžuje si Eva Směšná ze společnosti Ekolamp.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů