Na jídelníčku jsou lesy a louky
Jednoho mého kamaráda kdysi "zapomněli" při vojenském cvičení v lese. Musel se živit tím, co mu dala příroda. Naučil se to. I když nejsme novodobí Robinsoni, zkusíme se porozhlédnout, jakými planými rostlinami můžeme obohatit svůj jídelníček.
Taková schopnost přežít se může hodit třeba při delším turistickém pobytu v přírodě, kdy už máme po krk všech lanšmítů, těstovin pokaždé stejně a pytlíkových polévek a toužíme po něčem zeleném, šťavnatém. Experti samozřejmě vědí, kam sáhnout. Nezkušení začnou s osvědčenými a nezaměnitelnými rostlinami - hluchavkami, jahodníky a jitrocelem. Plané rostliny obsahují o hodně víc vitaminu C než citrusy (například listy jahodníku přes 150 mg ve 100 g), takže i jejich menší dávky jsou pro náš organismus prospěšné. Zásobují nás dále vitaminy B, E, karoteny nebo karotenoidy a vlákninou. Takže nejen zpestří jídelníček, ale také posílí zdraví. Je potřeba je však umět sbírat.
Sbíráme uvážlivě
Především si vybíráme místa, kde rostliny nemohou být něčím znečištěny, takže se vyhneme silnicím, skládkám, plochám ošetřeným agrochemikáliemi. Nesnažíme se trhat kvanta rostlin, ale jen tolik, co v nejbližší době spotřebujeme. Dáme pozor, abychom nevyplenili stanoviště jednoho druhu, spíš se citlivě snažíme trhat tu i onde. Rostliny dobře propereme v několika vodách, ale nemáčíme je v nich zbytečně dlouho, aby se z nich nevyluhovaly účinné látky. Krájíme je hodně ostrým nožem, aby zbytečně nepřišly o svou šťávu.
Hluchavka se vším všudy
Z hluchavky sbíráme květy i listy, přičemž:
- Z květů si můžeme uvařit čaj, který pročistí organismus, prospívá při léčbě močových cest, potížích s prostatou, ale i při zánětech horních cest dýchacích a při nespavosti. Nasládlými květy ochutíme však také omelety nebo je přidáme do palačinkového těsta.
- Listy se používají podobně jako u kopřiv po celý rok. Mají jemnou chuť, a tak je můžeme čerstvé nasekat do polévek, omáček, do vaječných pokrmů nebo si z nich připravit přílohu podobnou špenátu. Stačí málo: Na rozškvařené slanině necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené hluchavky a případně i kopřivy a podusíme. Můžeme podlít trochou mléka nebo vmíchat jogurt.
Nejen sladké jahůdky
Poté, co jsme pečlivě vysbírali voňavé a sladké lesní jahůdky, můžeme si utrhnout i několik listů planých jahodníků. Je z nich výborný čaj, který "čistí krev". Konkrétně to znamená, že působí příznivě na látkovou výměnu, mají protizánětlivé účinky a jsou i močopudné. Pomáhají při parodontóze, ale i při špatném trávení. Jsou velkododavatelem vitaminu C, a proto se je snažíme konzumovat co možná nejčerstvější a přidávat je až do hotových pokrmů. Ale mohou nám i zpestřit vaření v přírodě. Připravíme si z nich třeba polévku. Na troše tuku osmahneme kolečka cibule, zalijeme vodou, přidáme polévkovou kostku a připravíme zavářku. Pak rozmočíme rozkrájenou housku, zamícháme do ní máslo, vejce, utřený česnek a přidáme nadrobno nasekané listy jahodníku. Směs by měla být dostatečně hustá, aby se zní daly vytvarovat nočky, které do polévky zavaříme.
Jitrocel na sečné rány
Při pobytu v přírodě není o drobná poranění nouze. Pomůže nám je vyhojit léčivá "náplast" z čerstvých listů jitrocele, případně šťáva z nich. Sbíráme je mladé, před květem, nebo když začínají obrůstat po posekání. Obsahují sliz působící příznivě na zažívací i na dýchací ústrojí - jitrocel podporuje "odhleňování", léčí zanícené sliznice. V kuchyni se jitrocel stejně jako další plané rostliny uplatní v různých smaženkách, omeletách, salátech, polévkách. Listy se také dají obalovat v těstíčkách a smažit.
HELENA CHVOJKOVÁ