Pátek, 19. dubna 2024

Nové alternativy v boji proti globálnímu oteplování

Nové alternativy v boji proti globálnímu oteplování

Společnosti Star Technology and Research představila unikátní plán proti globálnímu oteplování – vytvořit kolem Země umělý prstenec, který by vrhal stín na rovníkové oblasti. Zatím existují dvě verze tohoto projektu: podle první by byl prstenec tvořen malými kamínky, které by v požadované poloze udržovaly gravitační silou dvě velké družice. Podle druhé verze nebudou prstenec tvořit kameny, ale obrovské množství malých umělých družic.

Vytvoření tohoto umělého prstence by si ale vyžádalo obrovské finanční náklady – hovoří se o 6 až 200 biliónech při použití kamenného materiálu a "pouze" 500 miliard dolarů při použití malých umělých družic.

Existuje ještě jedna alternativní možnost zastínění naší planety: vybudování obří čočky o průměru tisíce kilometrů v oblasti Lagrangeova libračního bodu L1 soustavy Slunce-Země (ve vzdálenosti přibližně 1,5 miliónu km od Země ve směru ke Slunci) – kde jsou vyrovnané gravitační síly obou vesmírných těles.

Tato čočka bude schopna zhruba o 1 % snížit intenzitu slunečního záření dopadajícího na Zemi, což by mělo stačit ke kompenzaci působení skleníkového efektu. Vědci jsou přesvědčeni, že čočka by mohla být vybudována pomocí již existujících technologií za 10 miliard dolarů, dalších 10 miliard dolarů by si vyžádal její dlouhodobý provoz.

Každopádně všechny tři projekty jsou zatím pouze v kategorii teoretických úvah a uvedení do praxe jakékoli z předložených alternativ nelze v nejbližší budoucnosti očekávat.

http://www.abicko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů