Čtvrtek, 28. března 2024

Unie podpořila výstavbu sběrných dvorů

Unie podpořila výstavbu sběrných dvorů

Projekt bude sloužit osmi obcím regionu

V Plzeňském kraji (PK) vzniknou s přispěním prostředků z EU ve městech Bělá nad Radbuzou, Horní Bříza, Nýrsko, Spálené Poříčí, Třemošná, Zbiroh a obcích Štěnovice a Strašice moderně vybavené sběrné dvory odpadů, které výrazně zkvalitní systém nakládání s odpady a budou sloužit občanům a obyvatelům obcí pro správné a legální ukládání odpadů.
Na jejich vybudování budou moci přitom čerpat ze 75procentní dotace EU, která činí 17,4 miliónu korun, kterou získá Účelový svazek obcí pro výstavbu sběrných dvorů odpadů v PK, jehož členy jsou právě jmenované obce. Celkové náklady projektu se vyšplhají na 24 miliónů korun.
Podle slov Marka Sýkory z Regionální rozvojové agentury PK, která připravila a koordinuje projekt výstavby sběrných dvorů, tento projekt je jedním z dvaatřiceti v oblasti odpadového hospodářství podpořených z Evropského regionálního a rozvojového fondu EU.
"Svazek obcí očekává podporu také ze strany Státního fondu životního prostředí, o niž žádal, a to ve výši dalších 10 procent finančních prostředků. Zbývajících 15 procent investic půjde z vlastních prostředků zainteresovaných obcí," uvedl Sýkora. Tento projekt je zároveň jedním z pilotních a prioritních projektů Plánu odpadového hospodářství Plzeňského kraje. Ten navrhuje, aby legální a dostatečně vybavený sběrný dvůr odpadů, jako nejvhodnější zařízení pro nakládání s odpady v obcích, byl v každé obci kraje, která má více než dva tisíce obyvatel.
"Právě finančně podpořené obce doposud sběrné dvory neměly nebo jsou ty jejich stávající nevyhovující. Nově vybudované sběrné dvory budou odhadem sloužit více než 70 tisícům obyvatel jak výše uvedených obcí, tak jejich spádovým oblastem," dodal.

Provoz od příštího roku

Výstavba a provoz sběrných dvorů odpadů je aktuální a důležitý například s ohledem na schválenou novelu zákona o zpětném odběru elektroodpadů, který má být zahájen už 13. srpna tohoto roku.
Právě od tohoto data jsou všichni výrobci či dovozci uvádějící na trh spotřební elektroniku povinni zajistit systém zpětného odběru starých a ze strany veřejnosti nepoužívaných elektrických a elektronických výrobků a uhradit jejich legální odstranění s předností materiálového využití.
Právě sběrné dvory odpadů jsou místy, kde mohou být tato vyřazená zařízení shromažďována a následně odvážena do zpracovatelských závodů. Pro obce, které mají sběrný dvůr odpadů, tak odpadají náklady, které doposud ze zákona o odpadech za tyto výrobky musely hradit ze svých vlastních rozpočtů.
Jak dále řekl M. Sýkora, nové sběrné dvory odpadů by měly být zprovozněny počátkem roku 2006.
Kromě podpory výše uvedených osmi obcí obdrželo finanční prostředky z EU na výstavbu sběrného dvora také město Přeštice a Sdružení obcí pro výstavbu a provoz skládky Černošín. To získalo více než 30 miliónů korun na výstavbu zařízení pro třídění odpadů pro oblast Tachovska a Stříbrska.

Autor: Svatava Hernandezová

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů