Sobota, 20. dubna 2024

Ochránci přírody sledují norky pomocí vysílačky

Ochránci přírody sledují norky pomocí vysílačky

Monitorování pomůže najít možnost, jak omezit jejich výskyt v přírodě

Ochránci přírody si zatím nevědí rady, jak omezit výskyt norka amerického, který byl původně do Evropy dovezen ze Severní Ameriky. Rychle se množí také na Vysočině, kde ohrožuje chráněné druhy živočichů a rostlin.
Aby zmapovali způsob života tohoto živočicha, sledují pracovníci havlíčkobrodské agentury jednoho samce pomocí vysílačky. Prozkoumání jeho návyků totiž pomůže najít možnosti, jak výskyt nežádoucího druhu v přírodě omezit.
Jak informoval vedoucí agentury Václav Hlaváč, ochránci zprvu pomocí vysílačky sledovali dva samce. Pod kůži jim vložili zařízení, které umožňuje elektronické sledování, a pak je pustili zpátky do okolí řeky Sázavy. Jedno zvíře po roce a čtvrt uhynulo, druhé ekologové stále sledují.
"Jeden pracovník za ním v noci chodí a pozoruje, kde se pohybuje, čím se živí nebo kde spí," upřesnil Hlaváč.
Podle jeho slov jsou norci velmi pohybliví. V jarním období páření samec překonával několik desítek kilometrů od Přibyslavi po Ledeč nad Sázavou. Samečci se navzájem tolerují a nesoupeří o teritorium. "Sledování nám přineslo a stále přináší spoustu důležitých a potřebných údajů," dodal vedoucí.
Norek americký se v evropské přírodě začal objevovat ve druhé polovině minulého století. Kunovitou šelmu původně farmáři chovali kvůli kožešině. Některá zvířata utekla, nejvíce jich přibylo, když lidé o pravé kožešiny ztratili zájem. Například farmáři v Nizozemsku nepotřebná zvířata vypustili ven. Nový druh začal postupně dělat starosti ochráncům přírody v celé Evropě.

V Česku jsou jich desetitisíce

"Norek americký nemá přirozené nepřátele. Ničí mokřadní systémy, loví ryby, obojživelníky, plazy i vodní ptáky," podotkl Hlaváč. Nový druh přispěl k záhubě domácího norka evropského. Tento ohrožený druh je k vidění například ve Stanici ochrany přírody v Pavlově u Ledče nad Sázavou. V Česku se počet norků amerických nyní odhaduje na desetitisíce. Podle Hlaváče se tento druh zatím nikde nepodařilo vyhubit.
"Překážky vidím také v legislativě. Není totiž zatím možné norka legálně lovit. Ale i kdyby na seznamu lovné zvěře v Česku figuroval, musíme dbát na to, aby jeho lovem nebyly ohroženy i původní druhy živočichů, které se vyskytují ve stejném teritoriu," míní Hlaváč. Ochranáři chtějí omezit výskyt norka amerického zejména v cenných přírodních lokalitách.

Foto popis: Norek americký ohrožuje chráněné živočichy i rostliny.
Foto autor: Foto Archiv Agentury ochrany přírody a krajiny

Autor: Marta Hermannová

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů