Sobota, 20. dubna 2024

Prázdniny. Víte, kde si dát pozor?

Prázdniny. Víte, kde si dát pozor?

Nebezpečí hrozí adrenalinovým sportovcům, ale také třeba turistům v zatopených lomech

Téma

Olomoucký kraj - Prudké svahy, zatopené lomy, místa se zakázaným vstupem nebo skalní stěny zvláště v létě lákají k adrenalinovým sportům. Pokud však člověk přecení své síly nebo není dostatečně vybaven, ohrožuje své zdraví i život. Na některých místech pak hrozí nebezpečí každému.

Vodáky ohrožují jezy a popadané stromy

Teplé letní počasí je jako stvořené k vyjížďkám na řeku. Na jinak klidné Moravě však může číhat řada nebezpečí.
"Zrádný je například jez před Rudou nad Moravou. Jde o podemletý jez, kde vznikl sifon, což je kapsa, která vtahuje přímo pod hranu jezu. Tady už bylo několik utonutí, a to nejen vodáků, ale i dětí, co si hrály nad jezem," říká Vilém Macháň z klubu Vodák sport Olomouc. Nebezpečné jsou podle něj všechny jezy na Moravě, pokud je vyšší stav vody.
Vodáky však mohou ohrozit i popadané stromy. Narazí na ně především ti, kteří nerespektují zákaz Správy CHKO Litovelské Pomoraví a sjedou z povolených tras.
"K nepovoleným místům patří například část řeky od Hynkovského jezu po soutok Moravy s Cholinkou. V řece jsou popadané stromy a průjezd je vyloženě zakázán," upozorňuje vedoucí CHKO Litovelské Pomoraví Miroslav Kluka. Každý rok se však najdou lidé, kteří zákaz poruší.

Sjezd ze Šeráku i nebezpečí ve městech

I oblíbená cyklistika může být nebezpečná. Potvrzuje to přednosta traumatologického oddělení olomoucké fakultní nemocnice Pavel Maňák: "Úrazy cyklistů u nás převládají. U více než třetiny hraje roli alkohol."
Milovníci napětí navíc vyhledávají prudší kopce či jinak "zajímavé" trasy. Mnoho úrazů má na kontě například několik kilometrů dlouhá, kamenitá cesta dolů ze Šeráku. Někteří odvážlivci na kole dokonce sjíždějí horské sjezdovky.
"Zatím nevím o tom, že by se někomu něco stalo, ale občas se s případem cyklistů na sjezdovkách setkáme," říká Ladislav Bedeč z Horské služby Jeseníky. Také ve městech však cyklistům hrozí nebezpečí. Na místě je opatrnost a dokonalá znalost předpisů. "Zrádné jsou silnice, na kterých je šílený provoz. Na střední Moravě chybí propojení cyklotras ven z měst na méně frekventované cesty," říká pořadatel Author Šela Maratonu Aleš Procházka.

Klády u Bílé Opavy a munice na Libavé

Turisté, houbaři nebo sběrači lesních plodů občas zabrousí do míst, na která nemají přístup. Opět však hazardují se zdravím i životem.
Zákaz vstupu platí například pro údolí Bílé Opavy, kterým se loni prohnala vichřice. "Pořád se zde vytěžuje dřevo. Lidé, kteří zákaz poruší, často lozí a šplhají přes dřevěné klády. Mohou tak způsobit jejich samovolný pohyb a samozřejmě se zranit," říká Ladislav Bedeč z Horské služby.
Palouky hub, malin a ostružin lákají turisty do vojenského prostoru Libavá. Narazit tu však mohou také na nevybuchlou munici a hrozí jim i propadnutí se do sklepních prostorů. "Nebezpečí lidem hrozí, hlavně když půjdou na cílové a dopadové plochy. V březnu u nás dokonce došlo k neštěstí, kdy při pyrotechnické kontrole těchto ploch zemřel jeden náš profesionál, takže ta hrozba tu určitě je," říká přednosta vojenského újezdu Libavá Vladimír Kubisa. V bývalých obcích, které kvůli zřizování vojenského prostoru po válce musely zaniknout, se navíc dodnes pod nánosy půdy zachovaly části domů. Jejich stropy i sklepy tak představují další nebezpečí.
Pokud je turista v prostoru přistižen, hrozí mu pokuta nad tisíc korun.

Vyhýbejte se skokům ze skal i sinicím

Ani tolik oblíbené koupání se neobejde bez úrazů. Lidé se totiž často chodí osvěžit do přírodních koupališť a zatopených lomů. Řada rekreantů zamíří i k pískovně Náklo na Litovelsku. Na rozdíl od ostatních lomů zde však těžba i nadále probíhá a velkou hrozbou jsou například elektrické kabely natažené pod vodou. Každoročně končí v nemocnicích také lidé, kteří si chtějí posílit sebevědomí skokem ze skály do vody.
Nebezpečné skály jsou například v lomu u Olšovce na Hranicku nebo v lomu mezi Černou Vodou a Velkou Kraší. S následky střetu s kusy skal pod vodou se skokan může potýkat celý život.
Velký pozor by si však měli lidé dát také na čistotu vody. Zvlášť nebezpečné jsou sinice, kvůli kterým hygienici minulý týden zakázali například koupání v Plumlovské přehradě. "Sinice způsobují nejen poškození kůže, podráždění oční spojivky nebo zažívací potíže, ale i jaterní poškození," varuje hygienik Karel Freudmann.

Foto popis: NEBEZPEČNÉ SKOKY. Chlapci skáčou ze skály do zatopeného lomu v Olšovci na Přerovsku. Právě při takových radovánkách se podle lékařů stává mnoho úrazů.
Foto autor: FOTO: MAFA - LUDĚK PEŘINA

 

Autor: ŽANETA HORÁKOVÁ

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů