Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nálože po geologickém průzkumu jsou stále v zemi

Nálože po geologickém průzkumu jsou stále v zemi

Halenkovice - Případ nevybuchlých náloží, které zůstaly po přerušeném geologickém průzkumu v okolí Halenkovic, se dostal až na stůl ombudsmana. Byl také jedním z témat jednání veřejného ochránce lidských práv při jeho návštěvě ve Zlínském kraji.
"Máme příslib, že se věc pohne kupředu a že se pro bezpečný život v naší oblasti podaří skutečně něco udělat," řekl starosta Halenkovic Jaroslav Ulica po jednání s ombudsmanem. Moravské naftové doly Hodonín si v roce 2000 objednaly geologický průzkum okolí Halenkovic u firmy Geofyzika Brno. Znamenalo to mimo jiné uložení několika desítek náloží trhaviny do vrtů hlubokých asi 25 metrů. Při jejich odpálení se mělo měřit složení geologického podloží a zjišťovat případný výskyt využitelného nerostného bohatství.
Geofyzika, která už je nyní v konkurzu, však podmínky smlouvy s Moravskými naftovými doly nedodržela a v rozmísťování náloží se výrazně odchýlila od původního projektu. Její pracovníci posunuli vrty skoro o kilometr blíž k zastavěné části obce. Když na to překvapení vlastníci pozemků a obyvatelé Halenkovic upozornili, tehdejší okresní úřad práce zastavil. Hrozilo totiž, že výbuchy způsobí v blízkosti obce sesuv půdy nebo připraví místní studny o vodu. Při zastavení prací však zůstalo v zemi 31 nevybuchlých náloží trinitrotoluenu, každá o hmotnosti 2,5 kilogramu.
Je pravděpodobné, že se trhavina začne v zemi postupně rozpouštět. "To může otrávit podzemní vodu," obává se starosta Ulica. Lidé v části Halenkovic se bojí, že zůstanou bez pitné vody. V ohrožení je dvaapadesát studní v části obce, která nemá vodovod.
Obecní úřad v Halenkovicích už požádal specializovanou firmu z Ostravy, aby upřesnila svou nabídku likvidace nevybuchlých náloží bez jejich odpálení za použití vysokorychlostního vodního paprsku. "Nyní půjde o to zajistit potřebné finanční prostředky. Nesouhlasíme s dosavadním odmítavým postojem Moravských naftových dolů, které si geologický průzkum původně objednaly. Měly by se na likvidaci náloží aktivně podílet," říká starosta Halenkovic.
"Chystám dopis hejtmanovi, ve kterém ho požádám o razantní přístup k řešení našeho problému. Vždyť 11. září už tomu bude pět let od vydání původního rozhodnutí Českého báňského úřadu," dodal starosta.
Hejtman Libor Lukáš je přesvědčen, že by se v této kauze měl angažovat nejen Český báňský úřad, ale i Česká inspekce životního prostředí. "Inspekční orgány by měly označit viníka," zdůrazňuje Lukáš.

Autor: (vc)

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů