Pátek, 19. dubna 2024

Za navážení stavební suti k vodě hrozí vysoké sankce

Za navážení stavební suti k vodě hrozí vysoké sankce

Otonovice - Haldy suti z rekonstruovaných rodinných domků lemují pravý břehříčky Valová u obce Otonovice. Stavební odpad sahající až k vodní hladině strhává proud a odnáší jej korytem dál.
"Sousedi přestavují stodolu na rodinný domek. Vyhazují staré seno, suČ, kamení a cihly a vyvážejí to v kolečkách na břeh Valové,"uvedla jedna z obyvatelek Otonovic, která chtěla zůstat v anonymitě. "Bylo tam toho víc, část už vzala voda,"dodala s tím, že s největší pravděpodobností nejsou sousedé jediní, kdo se tímto způsobem zbavuje odpadu ze stavby, protože o několik metrů po proudu je další navážka.
Zákonné normy zakazují mimo jiné měnit podélný sklon koryt vodních toků či ohrožovat plynulost odtoku vody ukládáním předmětů do koryt či na místa, odkud by do něj mohly být splaveny. "Každý vodní tok je ze zákona o ochraně přírody a krajiny významným krajinným prvkem,"poznamenal Libor Tandler z odboru životního prostředí Městského úřadu v Prostějově. Sankce za zásah do vodního toku či jeho poškození jsou značné. Výše pokuty se liší podle toho, zda jde o fyzickou nebo právnickou osobu. "S vlastníky nemovitostí jsem se zatím dohodl jen ústně. V každém případě jim zašleme písemné rozhodnutí, ve kterém je vyzveme, aby navážku co nejdříve odstranili,"komentoval nastalou situaci starosta Hrubčic, k nimž Otonovice patří, Milan Mlateček.

Fotografie:
Navážka stavebního odpadu se táhne po pravém břehu říčky Valová u obce Otonovice.
FOTO EVA ŠEVČÍKOVÁ

Zdroj: Prostějovský den
Autor: Eva Ševčíková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů