Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vzedmuté hladiny řek se zvolna dostávají na obvyklou letní úroveň. Menší toky jsou většinou pro vodáky znovu nesplavné. Letní sezona je díky přeháňkám zatím příznivá, zhodnotil pro vodácké léto Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.
Většina malých řek má nyní málo vody. Výjimkou jsou Úhlava pod Přešticemi, Radbuza od Staňkova nebo dolní tok Opavy. Bez vody je horní tok Sázavy. Od Ledče je v Sázavě zatím vody dost, i když třeba v Nespekách průtok klesl k deseti krychlovým metrům za sekundu, uvedl Jančar. Dostatek vody je v Ohři, Otavě či Berounce. Průtok v Berounce ovšem v Berouně klesl na zhruba 15 krychlových metrů za sekundu. Lužnice je splavná od Suchdola, Bečva od Valašského Meziříčí a Tichá Orlice od Chocně. Stabilní průtok je na Vltavě od Vyššího Brodu, horní tok Vltavy mohou vodáci splouvat od Lenory.

Společnost ČEZ chce v tepelné elektrárně Hodonín vyzkoušet spalování šťovíku. Letos na podzim zkušebně spálí 700 tun šťovíku od různých pěstitelů z Moravy i Čech. "Pokud se tady spalování energetických rostlin rozjede, můžeme jich ročně spálit desetitisíce tun," uvedl ředitel hodonínské elektrárny Ludvík Trávník.
Elektrárna Hodonín patří mezi nejstarší provozované elektrárny v České republice. Do provozu byla uvedena v letech 1951 až 1957 a spaluje lignit z nedalekých dolů. Po rekonstrukci funguje od roku 1980 primárně jako teplárna s doplňkovou výrobou elektřiny. V posledních letech ČEZ v hodonínské elektrárně spaluje směs uhlí s dřevní štěpkou.

Letošní výsledky sčítání syslů obecných jsou alarmující. Není to přitom tak dávno, co tyto přemnožené hlodavce zemědělci pronásledovali kvůli škodám na obilí. Teď ale kolonie syslů zcela mizí a hrozí, že úplně vyhynou. Odborníci přesto našly několik míst, kde se sysli hojně vyskytují. Mezi tato místa patří například i lokalita v Bezděčíně na okraji Mladé Boleslavi.

Evropská komise otevřela veřejnou internetovou konzultaci k evropské strategii pro zlepšení životního prostředí ve městech a snížení negativního vlivu měst vůči širšímu okolí. Tuto strategii hodlá Evropská komise předložit v letošním prosinci. Konsultace je otevřena do 21. září 2005. Možnost zapojit se do konzultace:
http://www.europa.eu.int/comm/environment/urban/
public_consultation_2005.htm

Evropská komise zahájila osmitýdenní konzultaci ohledně opatření, která by měla Evropská unie přijmout kvůli probíhající degradaci půdy v EU. Dobrá půda je důležitou podmínkou pro zachování biodiversity a přírodních zdrojů. Konsultace si všímá problémů jako např. erose či kontaminace půdy. Přístup ke konzultaci:
http://europa.eu.int/comm/environment/soil/index.htm

Hygienici vyhlásili zákaz koupání v celkem osmi lokalitách s přírodními koupališti v Česku. Lidé by se měli vyhnout koupání v České Lípě-Dubici, v Marešáku v Lužanech na Jičínsku, v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v jezerech v Hustopečích nad Bečvou, v Plumlovské přehradě, v Brněnské přehradě, v koupališti v Černíkově-Úžlebci na Domažlicku a v přehradě Skalka u Chebu. Odborníci předpokládají, že nynější vedra množství zákazů koupání ještě zvýší.
Nejčastějším důvodem pro uzavření sledovaných koupališť je rozmnožení toxických sinic. Někde ještě nepřesahují normu, ale mohou přesto způsobit potíže. Citlivější či staří lidé, matky či děti by se měli nádržím s vyšším výskytem sinic či jiných nebezpečných látek či organismů vyhnout.

FAO podává statistický přehled lovů a poukazuje na stálý pokles úlovků.
Přehled si všímá různých druhů ryb od ančoviček přes sardinky, tuňáky, mečouny a další. Jen poptávka po tuňácích na pokrmy suši a sašimi činí v USA 24 tis. tun. Řešení vidí FAO ve stálém rozšiřování akvakultury, čili v chovech průmyslových i sportovních ryb. Zanedlouho nabudou platnosti nová omezující opatření Rybářské komise pro Středomoří (GFCM), která zahrnují 28 zemí sousedících se Středozemním mořem.
Bližší podrobnosti naleznete v článku Newsroom elektronického časopisu FAO ze dne 27. července 2005 na odkazu:
http://www.fao.org/newsroom/en/news/2005/105722/index.html.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů