Čtvrtek, 25. dubna 2024

"Čistší" technologie zachrání svět, tvrdí Austrálie

"Čistší" technologie zachrání svět, tvrdí Austrálie
Austrálie má dobré důvody být znepokojená oteplováním Země, ale přesto australská vláda nepovažuje kjótský protokol za dobré řešení a propaguje nové, podle ní lepší.
Několik dnů před oznámením, že země spolu s USA, Jižní Koreou, Čínou a Indií připravuje novou dohodu o snižování emisí skleníkových plynů prostřednictvím podpory nových technologií, byla zveřejněna zpráva o dramatických dopadech klimatických změn na Austrálii.
Do roku 2030 by se průměrné teploty měly zvýšit o 0,4 až dva stupně Celsia, do roku 2070 až o šest stupňů, praví se ve studii, kterou pro vládu vypracovala poradenská společnost The Allen Consulting Group. Zemí hrozí více požárů buše, více cyklonů, veder, období sucha a bouří.
Pro ministra životního prostředí Iana Campbella nebyl chmurný výhled důvodem k sebekritice. Naopak. Jako by katastrofické předpovědi byly potvrzením správnosti stanoviska, že nemá smysl usilovat o závazné snižování emisí skleníkových plynů, které jsou podle většiny vědců za globální oteplování odpovědné. "Ta zpráva nám říká, že klimatické změny jsou do jisté míry nevyhnutelné, a to kvůli skleníkovým plynům, které již byly vypuštěny do atmosféry, a silnému růstu globálních emisí," prohlásil.
Kjótský protokol, který rozvinuté země zavazuje ke snižování emisí, je podle Campbella nedostatečný. "Zahrnuje jen asi třetinu světových emisí. Potřebujeme něco většího, praktičtějšího, a něco, co s větší pravděpodobností přinese výsledky," uvedl.
Novým receptem má být tzv. asijsko-tichomořské partnerství za čistý rozvoj a podnebí. Podrobnosti o plánu má podle diplomatů v laoské metropoli Vientiane, kde se koná konference Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), dnes sdělit náměstek americké ministryně zahraničí Robert Zoellick. Iniciativa má omezit emise skleníkových plynů a zároveň nemá poškozovat ekonomiku. Klíčem má být podpora nových technologií.
"Musíme rozšiřovat energii, kterou svět spotřebovává, a snížit emise. K tomu budeme potřebovat nové technologie a jejich nasazení v rozvojových zemích," řekl Campbell.
O "čistších" technologiích tento měsíc na vrcholné schůzce ve Skotsku mluvili i představitelé skupiny G8. Podpora takových technologií je také novým heslem Světové banky. Ta se chystá vytvořit do listopadu rámec pro mobilizaci investic do čistších technologií a zvyšování energetické účinnosti, řekl její šéf Paul Wolfowitz.
Světová banka je jedním z největších investorů do využívání alternativních zdrojů energie. Od roku 1990 utratila v rozvojových zemích přes šest miliard dolarů na zvyšování energetické účinnosti a projekty obnovitelné energie.
Někteří odborníci ale varují, že soustředění se na technický pokrok by mohlo být chybou. "Zároveň s podporou techniky musíte měnit chování spotřebitelů a průmyslu," řekl australský expert na globální oteplování Warwick McKibbin.
Nevládní organizace jako Greenpeace zase tvrdí, že nový plán bude dobrovolný, což omezení emisí nezajistí. Vědci odhadli, že k omezení důsledků globálního oteplování, by bylo třeba snížit emise skleníkových plynů o 50 procent.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů