Pátek, 29. března 2024

Výzkumná stanice bude jezdit na lyžích

Výzkumná stanice bude jezdit na lyžích

Britští badatelé v Antarktidě budou moci při běžné práci a dokonce i při spánku lyžovat. Jejich plánovaná nová stanice, schválená minulý týden, bude totiž postavena na lyžích, aby mohla v případě potřeby odjet na vhodnější místo.

Nová stanice bude sestávat ze soustavy navzájem propojitelných modulů. Každý z nich má být umístěn na mechanických "nohách" zakončených velkými lyžemi.
Podle předpokladů se stanice, nazvaná Halley VI, přesune několikrát za rok. Má totiž stát na plovoucí Bruntově ledové plošině - 150 metrů tlusté vrstvě ledu, která se každý rok posouvá o 400 metrů do oceánu.
Současná stanice, Halley V, na to už doplácí. Led, na němž stojí, se už posunul daleko do moře a stanici hrozí, že se v příštím desetiletí spolu s ním odlomí a na vzniklém ledovci odpluje po vlnách.
Vítězný návrh na konstrukci nové stanice vyhrál projekt firem Faber Maunsell a Hugh Broughton Architects. Jak časopisu New Scientist sdělil ředitel projektu Peter Ayres, kromě pohybu ledovcového štítu komplikuje život na stanici i sníh, jehož ročně napadne půldruhého metru. A samozřejmě také ostrý vítr a krutý mráz, běžně kolem minus 30 stupňů, ovšem nejnižší naměřená teplota činila minus 56 stupňů Celsia.

Přešlapování ve sněhu
"Proto jsme moduly navrhli v aerodynamickém tvaru a na nohách, mezi nimiž vítr proletí, takže by se měly minimalizovat závěje," uvedl Ayres.
Stanice je připravena tak, aby mohla "přešlapovat" - pravidelně zvedat nohy a vystupovat na novou vrstvu sněhu. Díky tomu by se neměla postupně ponořit do sněhu, jak se to stalo prvním čtyřem základnám Halley. Přesun na jiné místo však nezvládá vlastní silou - lidé musí uvolnit její zakotvení v ledu a pak ji odtáhnout několika spojenými buldozery.
Stavební moduly z tažné oceli mají vydržet teplotu od minus 60 do plus 50 stupňů Celsia. Druhý údaj působí poněkud překvapivě, ale je dán tím, že po postavení v Británii se budou moduly přepravovat do Antarktidy přes rovník. Stanice by měla být v Antarktidě umístěna v prosinci 2008, tedy v době léta na jižní polokouli, které přesun modulů umožní.
Jak vyplývá z tiskové zprávy architektonických kanceláří, celkově se stanice bude skládat ze dvanácti modulů, z nichž každý bude po vybavení vším potřebným vážit 60 tun, a jednoho většího modulu, jehož hmotnost dosáhne 120 tun. Zde polárníci najdou jídelnu a další společné prostory. Oko se tu pokochá pohledem na pěstovanou zeleň - osazenstvo zde získá až tři čerstvé saláty týdně...

Tělocvična i sauna
Základna Halley (s postupně obnovovanými výzkumnými a obytnými prostory) stojí v Antarktidě už od ledna 1956. Pobyt na ní není až tak příjemný - v zimě (což je na jižní polokouli právě nyní) v okolí panuje polární noc po 105 dní. Zásobovací loď připlouvá dvakrát ročně.
Vědci, kteří ji obývají, zkoumají meteorologické podmínky, stav ledového pokryvu i okolí Země - jejich radar, optické přístroje i přijímače rádiového záření sledují horní atmosféru o rozloze asi tří miliónů čtverečních kilometrů nad jižním pólem a zaznamenávají fyzikální děje na rozhraní vesmíru. Nyní je významná díky sledování ozónové vrstvy a také pro zjišťování projevů globálního oteplování.
Budoucí obyvatelé Halley VI - 16 v zimě a 52 v létě - budou mít k dispozici saunu, tělocvičnu i cvičnou horolezeckou stěnu. Přepážky uvnitř modulů budou posuvné, takže půjde jednoduše, podle okamžité potřeby, měnit velikost i umístění laboratoří a obytných pokojů.
Autoři stanice přihlíželi také k jejímu ekologickému dopadu. Všechny odpadky budou buď skladovány a pak odváženy, nebo skončí ve spalovací peci, která jako palivo využije i olej z přípravy jídel. Stanice bude mít čističku odpadních vod. Energetickou bilanci vylepší solární panely.
"Veselé barvy pro vymalování stanice pomáhal vybrat psycholog, aby oživily budovu obklopenou bílou plání," poznamenal Ayres pro New Scientist.

AUTOR: Josef Tuček

Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů