Pátek, 29. března 2024

Senát odmítl novelu o prodeji starších sazenic lesních stromů

Senát odmítl novelu o prodeji starších sazenic lesních stromů

Jako neproveditelnou dnes Senát odmítl novelu o prodeji starších sazenic lesních stromů. Novela má umožnit lesním školkám obchodovat až do roku 2015 se semeny a sazenicemi dřevin, které vypěstovaly před přijetím zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin v roce 2003. Veto Senátu tak bude muset posoudit Poslanecká sněmovna.

Senátorům vadilo hlavně to, že by podle novely museli být zástupci obecních úřadů přítomni kvůli kontrole při sběru sazenic. "Tato povinnost je nesplnitelná," řekl místopředseda Senátu Petr Smutný (ČSSD) s poukazem na množství míst určených ke sběru sazenic a semenáčků.
   
Šéf zemědělského výboru Milan Balabán (ODS) poznamenal, že autoři poslanecké předlohy odmítli přistoupit na jakoukoli změnu této kontroly. Podotkl, že obce by mohly kontrolou sběru pověřit Ústav pro hospodářskou úpravu lesa. Balabán proto nechápe, proč není novelou kontrola svěřena přímo tomuto ústavu.
   
Vysvětlení nabídl Jaroslav Kubera (ODS), podle něhož by obce musely ústavu za kontrolu platit. Podle něho by si tak ústav zajistil stálý příjem. Přikázat kontrolu sběru sazenic odmítl jako "zvěrstvo" a zbytečné plýtvání veřejnými penězi. Jan Horník (za Evropské demokraty) podotkl, že v horských obcích by byl kvůli klimatickým podmínkám problém provést sběr sazenic do novelou určené lhůty 30. dubna.
   
"Ten zákon není proveditelný," řekl senátor a lesník Karel Schwarzenberg (ODA). Norma podle něho vychází z nedůvěry k lesnímu hospodáři a z osvědčených principů byrokracie. "Vychází z přesvědčení, že kterýkoliv úředník tomu rozumí lépe než lesní hospodář," podotkl senátor. Doporučil ministerstvu zemědělství vypracovat novou novelu, kterou by problém řešilo lépe.
   
Starší reprodukční materiál by totiž podle nynějšího zákona nebylo možné od příštího roku použít pro obnovu lesa a zalesňování. Sdružení lesních školkařů České republiky odhaduje, že by jim to přineslo finanční ztrátu ve výši 150 milionů korun. Novela má odstranit nesoulad některých ustanovení úplatného zákona s příslušnou evropskou směrnicí z roku 1999, která podle autorů předlohy nestanoví žádnou konkrétní lhůtu pro ukončení obchodu se staršími semeny a sazenicemi. Pouze uvádí, že členské státy mohou až do vyčerpání zásob uvádět na trh reprodukční materiál shromážděný před 1. lednem 2003.

Zdroj: www.epravo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů