Středa, 24. dubna 2024

Obnova pražské zoo po povodních končí, nový domov mají dikobrazi

Obnova pražské zoo po povodních končí, nový domov mají dikobrazi
PRAHA - Obnova pražské zoologické zahrady po ničivých povodních v roce 2002 se během letošních prázdnin završí. Prakticky každý víkend se v trojském areálu otevírá nová expozice. Dnes se do přírodního výběhu přestěhovali dikobrazi, na nový domov se už brzo mohou těšit kotulové a lemuři. V polovině srpna, kdy si zoo připomene třetí výročí záplav, se návštěvníkům otevře vodní svět a opičí ostrovy.

Dikobrazi se mohou procházet mezi jezírky a bambusy nebo zalézt do ubikace hned vedle ptačího pavilonu Sečuán v dolní části zahrady. Na místech, kde při povodních dosahovala Vltava až sedmi metrů, vzniklo originální přírodní náměstí, spojující otevřenou expozici dikobrazů s novou restaurací Gaston.

"Chtěli jsme, abychom tu měli vzpomínku na naše nejslavnější povodňové zvíře," řekl ředitel zoo Petr Fejk. Cestu lachtana Gastona po rozbouřené Vltavě a Labi z Troje až do Německa tehdy sledovala celá republika. Dvanáctiletý samec zemřel vysílením při převozu domů. Pracovníkům zoo přišlo podle Fejka lepší pojmenovat po Gastonovi restauraci, než mu stavět pomníček. Slavné zvíře připomíná i lachtaní slečna Abíba, která se k překvapení chovatelů narodila necelý rok po Gastonově smrti.

Obě nově otevřené stavby stály asi sedm milionů korun. Restaurace postavená z kamene a dřeva, kterou doplňuje venkovní terasa, jezírko a dětské hřiště, začne naplno fungovat za týden až 14 dní. Dříve tu dlouhá léta stávala restaurace Koliba, kterou smetla povodeň. Expozici dikobrazů zatím bude sám obývat čtyřiadvacetiletý samec, který je podle chovatelů velký cestovatel. Téměř každý večer se vydává na obchůzku po okolí. Ve staré expozici prozatím zůstane párek dikobrazů.

V srpnu 2002 rozvodněná Vltava zaplavila celou spodní část zahrady. Během několika hodin muselo být evakuováno přes 1000 zvířat, v nejkritičtějších chvílích utonulo nebo muselo být utraceno 80 ptáků a devět savců. Voda napáchala v areálu škody za více než 150 milionů korun - zničeny byly pavilony kočkovitých šelem, goril, velkých želv, slonů či hrochů, zimoviště ptáků, ubikace pro pelikány, plameňáky, dravce nebo horské kozy, restaurace, dětský areál i budova technického zázemí.

Od té doby se zahrada změnila k nepoznání a láká čím dále více dětí i dospělých. Loni přišlo do Troje více než 970.000 lidí, což je nejvíce v dosavadní historii zoo.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů