Úterý, 16. dubna 2024

Stopy po povodni jsou v Praze vidět i po třech letech

Stopy po povodni jsou v Praze vidět i po třech letech

Stopy po ničivé povodni jsou v Praze viditelné i po třech letech. Například v Karlíně v osmé městské části dosud nejsou některé domy opraveny. Rovněž v centru metropole nebyly všechny škody odstraněny. Výrazně však pokročila výstavba zábran proti velké vodě.

Ještě před rokem nebylo město chráněno o nic lépe než v srpnu 2002, kdy přenosná hrazení zabránila zaplavení Starého Města a Josefova. Nyní už by mělo záplavám odolat mnohem větší území, a to na obou březích Vltavy. Výstavba zábran proti velké vodě by měla v Praze skončit příští rok.

Pražským symbolem katastrofy ze srpna 2002 se stal Karlín, voda jej zaplavila prakticky celý. Opravy obecních domů jsou tu podle starosty Prahy 8 Josefa Noska (ODS) prakticky hotové. Zbývají dva, které povodeň silně narušila. "Byly na rozhraní, zda se je vyplatí opravit, nebo ne," uvedl Nosek, podle kterého by rekonstruovány být měly.

Na opravy dosud čekají podle starosty rovněž některé soukromé domy, a to i v sousední Libni. "Smutný příběh je například Automat Svět na Elznicově náměstí, což je dům, na který podle mého ještě nesáhli," podotkl Nosek. Přestože v Karlíně pokračují také opravy inženýrských sítí a ulic, starosta je přesvědčen o tom, že čtvrť vypadá lépe než před záplavami. "Ještě žádáme Evropskou unii o dotaci na opravu parků," řekl Nosek.

Podobná je situace v Praze 1, kde voda zasáhla především Malou Stranu. "Je pravda, že když jde někdo centrem, tak má dojem, jako by prokouklo," poznamenal starosta Vladimír Vihan (ODS). Škody jsou podle něho ale vidět stále. Vihan zmínil zborcené zdi Čertovky. "Je to až zarážející, co v centru města máme. Je to ve strašném stavu," řekl.

Ani v Praze 1 nebyly ještě úplně opraveny všechny domy. Práce pokračují zejména ve sklepech na Starém Městě a v Petrské čtvrti. V rekonstrukci je například i známá Werichova vila na Kampě.

Po záplavách, při nichž metropoli zasáhla pětisetletá voda, magistrát rozhodl o urychlené výstavbě zábran. Celkové náklady se odhadují zhruba na 2,5 miliardy korun. Je to méně než desetina nákladů na odstranění povodňových škod v metropoli.

Pokud by stejně katastrofální povodeň přišla nyní, velké vodě by měly odolat oblasti kolem Vltavy od Modřan po Staré Město a od Smíchova po Malou Stranu. Karlín by odolal stoleté vodě. Před většími záplavami bude chráněn ještě letos stejně jako Holešovice a Stromovka. Zbraslav, Radotín, Chuchle a Troja se mají zábran dočkat příští rok.

Zábrany tvoří vedle přenosných hrazení zemní valy, zdi a zídky i podzemní bariéry proti spodní vodě. Upravuje se také kanalizace. Na některých místech jsou potřeba přečerpávací stanice.

I po dokončení zábran zůstanou v Praze čtvrti nebo jednotlivé domy, které budou stát mezi řekou a bariérami. Patří k nim Lahovice, Sedlec, několik budov ve Zbraslavi, v Radotíně, ale i na Malé Straně.

Michal Burian
www.estav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů