Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vinu na sebe házejí lesníci a ekologové

Vinu na sebe házejí lesníci a ekologové
Požár, který ve Vysokých Tatrách do včerejška spálil na 230 hektarů krajiny, znovu vyostřil spory mezi nevládními ekologickými organizacemi na straně jedné, a státními úřady a lesníky na druhé straně.
Ekologové tvrdí, že šíření ohně pomohli lesníci tím, že nelikvidovali kalamitní dřevo na některých místech tak rychle a důkladně, jak měli. Lesníci a ministr zemědělství Zsolt Simon zase obvinili ochranáře z toho, že svým postupem naopak likvidaci dřeva blokovali.
Ekologům, kteří kritizují likvidaci popadaných stromů a postup lesníků celých osm měsíců od větrné smrště, vadí, že se přednostně těžilo kvalitní a dobře prodejné dřevo i z oblastí s nejpřísnější ochranou. "Kolem turistických cest lesníci nechávali ležet méně kvalitní, zato velmi hořlavé kalamitní dřevo a zbytky po těžbě. Úřady za dva měsíce neudělaly nic, aby tuto situaci vyřešily, dokonce ani nezakázaly kouření," uvedla 1/4ubica Trubíniová z nevládního sdružení Naše Tatry.
Podle ekologů se oheň rychle šířil právě kvůli zbytkům nezlikvidovaných částí stromů a rychle se dostal až do míst s nejpřísnější ochranou. Ekologové už v červnu kvůli nebezpečí požárů podali na policii trestní oznámení.
Právě nedopalek cigarety mohl k požáru srovnatelnému s dosud největším ohněm v Tatrách z roku 1915 vést. A až včera krizový štáb rozhodoval o nových a přísných postizích kouření v místech zasažených kalamitou.
Lesníci i ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že naopak postup ekologických sdružení bránil rychlé likvidaci kalamitního dřeva.
"Ochranáři už dali dvacet čtyři různých podání na Inspekci životního prostředí, to vše brzdí práce. Jde o nezodpovědné chování, protože situace je krizová," řekl ministr zemědělství Zsolt Simon, který se kvůli udělování výjimek na těžbu v chráněných oblastech velehor dostal také do sporu s ministrem životního prostředí a svým stranickým kolegou ze Strany maďarské koalice László Miklósem.
Ve Vysokých i Nízkých Tatrách už za osm měsíců od větrné smršti hořelo dvanáctkrát. I předchozí požáry provázely hádky mezi lesníky a ekology. Ti zveřejnili fotografie kanystrů s naftou nebo oleji, které lesníci nechávali na místech, kde hrozilo nebezpečí požáru.
Odborníci navíc upozorňují, že požáry budou hory ohrožovat i dál. "Nebezpečí se zmenší za dva až tři roky, kdy z lesa zmizí hořlavá vrstva jehličí, kůry a drobných větviček," uvedl pro ČTK Ján Kukla z Ústavu ekologie lesa ve Zvolenu.
Ve dvou nejpřísnější chráněných pásmech národního parku do včerejška oheň spálil přes sto třicet hektarů stromů a kosodřeviny. Škody státní lesy zatím odhadly na asi šestnáct miliónů korun. Odborníci ale míní, že oheň poničil krajinu na povrchu a nic nebude bránit výsadbě nových stromů.
Hasiči a dobrovolníci ve čtyřiceti týmech včera po celý den pokračovali v ručním hašení ohnisek, z některých míst ještě v podvečer stoupal dým. Podle krizového štábu by už další komplikace neměly nastat.
Uzavřena ale zůstala část turistických stezek, lidé nemohou ani do známého horského hotelu Sliezský dom. Majitelé hotelů a penziónů přesto zatím nezaznamenali výraznější odliv turistů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů