Čtvrtek, 28. března 2024

V Tatrách se nedaří požár definitivně uhasit

V Tatrách se nedaří požár definitivně uhasit
Ani po téměř třech dnech hašení požáru ve Vysokých Tatrách nelze podle tamního primátora Jána Mokoše hovořit o tom, že by se oheň podařilo definitivně zlikvidovat. Nikde sice již nejsou vidět plameny, ovšem na několika místech ještě doutná lesní podloží, řekl primátor.
"Úřady včera po zasedání krizového štábu vydaly zákaz manipulace s otevřeným ohněm a zákaz kouření na celém území Vysokých Tater," informovala agentura ČTK mluvčí prešovského krajského ředitelství hasičského a záchranného sboru Eva Roháriková.
Dodala, že včera v hašení možných zdrojů nového požáru pokračovalo 90 profesionálních hasičů, 70 lesních dělníků a také vrtulník letky ministerstva vnitra, který zásobuje hasiče v terénu vodou. "Zvolili jsme nový způsob hašení. Pokoušíme se dostat cisterny s vodou co nejvýše do hor a hasiči pokládají hadice co nejblíže k možným zdrojům vzniku požáru. Počasí nám totiž moc nepřeje. Zdá se být velmi teplý den a navíc fouká poměrně silný vítr," poznamenala Roháriková.
Předseda krizového štábu Milan Baran prohlásil, že lidé v terénu dělají maximum pro to, aby všechny zárodky požáru zlikvidovali do 24 hodin.
Požár, který je označován za největší v Tatrách za posledních padesát let a který vypukl v sobotu mezi Tatranskou Poliankou a Novým Smokovcem, zničil podle upřesněných údajů 230 hektarů lesních porostů. Shořelo přibližně 18 000 krychlových metrů dřeva a oheň pohltil také zelené porosty na ploše čtrnácti hektarů. Materiální škody činí zhruba 16 miliónů korun, ekologické škody se ale budou podle lesníků počítat ve stovkách miliónů.
Část turistických stezek zůstává uzavřena, protože nebezpečí ještě zcela nepominulo. Zákaz pohybu ve vymezených částech hor mezi Popradským plesem a Hrebienkem, ale také na Tatranské magistrále od Ostravy po Hrebienok, kontroluje Horská záchranná služba.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů