Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nové Hrady - Netradičním nálezem se může pochlubit Ludmila Miškeyová z Nových Hradů. Při procházce se psem narazila na zvláštní houbu, kterou ještě nikdy předtím neviděla.
"Nevěděla jsem, co to je, rostlina je opravdu zvláštní a našla jsem ji na místě, kde bych ji určitě nečekala," řekla paní Miškeyová.
"Jedná se o netradiční houbu, původem z Jižní Ameriky s názvem Květnatec Archerův. Houba potřebuje hodně humusu, její výskyt je u nás vzácný," vysvětlil člen mykologického klubu Jihočeského muzea Rudolf Mašek.
"Houbu jsem neutrhla, chodím se na ni dívat," dodala žena, která je na svůj nález náležitě hrdá.

Jelení Hora - Jeden z nejznámějších polských fotografů, který se specializuje na fotografování fauny a flory, Michal Sikorski, vystavuje stovku snímků ze svých cest v Přírodopisném muzeu v Jelení Hoře-Teplicích.
"Jsou tu fotografie z různých koutů světa - od Namibijské pouště v rovníkové Africe, přes Andy v Chile, džungli na Borneu až po Andaluská pole ve Švédsku," uvedl šestapadesátiletý autor, rodák z Varšavy, člen Svazu fotografů přírody a Mezinárodní federace fotografů přírody, který od svých 34 let žije ve Švédsku.
Michal Sikorski projel na 40 států všech kontinentů a své fotografie již vystavoval například v Austrálii, Německu či Malajsii.
Výstava v Přírodopisném muzeu v Jelení Hoře, která leží necelou půlhodinu jízdy od harrachovského hraničního přechodu do Polska, potrvá do 20. září.

Žacléř - Na kolaudaci rekonstruované čističky odpadních vod v Bobru se sešly téměř dvě desítky lidí. Po jednotlivých úsecích přítomné provázel projektant Milan Foglar a seznámil je s jednotlivými technologickými stupni. Celková investice na modernizaci zařízení, stojícího v těsně blízkosti polských hranic, dosáhla téměř třiceti miliónů korun. Z toho je šedesát procent dotace ze Státního fondu životního prostředí, pět milionů posklytla Evropská unie z programu Phare a pětina je hrazena úvěrem.

Ještě před rokem pražský magistrát tvrdil, že rozhodně nestihne do roku 2010 zmodernizovat čistírnu odpadních vod, aby splňovala evropské limity.
"Je to nereálné," tvrdil loni radní Miloš Gregar. Teď ovšem Praha oznámila, že čistírna bude včas. "Vybrali jsme jiné technické řešení. Máme harmonogram do konce roku 2010 a zatím se neobjevilo nic, co by tento termín mělo posunout," říká nyní Gregar. Rekonstrukce by měla začít příští rok a kvůli nové technologii bude potřeba změnit územní plán. Místo, s nímž město původně počítalo pro oddech, připadne čistírně.
Modernizace a přestavba pražské čistírny odpadních vod vyjde na zhruba devět miliard korun. Magistrát doufá, že třetinu získá z EU. Ministerstvo životního prostředí hodlá v srpnu žádost spolu s několika dalšími poslat do Bruselu.
Praha byla vloni prvním velkým městem, které oznámilo, že čistírnu nebude mít včas. Za to hrozila státu vysoká pokuta, protože Brusel postupuje v ekologických prohřešcích velmi nekompromisně.

Společnost LG.Philips Displays, jeden z největších investorů v Česku, ztratila důležité povolení potřebné k provozu její továrny na výrobu obrazovek v Hranicích. Kvůli pochybení Krajského úřadu v Olomouci jí Ministerstvo životního prostředí zrušilo takzvané integrované povolení. To zajišťuje bezpečnost použitých technologií a je jednou z podmínek pro kolaudaci továrny.
Rozhodnutí ministerstva ale zatím nebude mít vliv na provoz, protože investor získal přechodné opatření zákona o integrované prevenci.
Ekologové už ale avizují, že budou chtít, aby firma v novém řízení splnila přísnější normy podle EU než ve zrušeném povolení posuzovaném podle pravidel před vstupem do unie. "Rozhodnutí potvrzuje, že naše výhrady byly oprávněné," řekl právník Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu, který loni toto povolení napadl u soudu. Firma má na získání nového povolení přes dva roky.

"Dovoluji si přispět argumentem proti policejní zvůli, která se udála tento víkend při akci CzechTek 2005. Přikládám kopii reakce Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje na stížnost občana na nadměrný hluk, který vznikl při akci pořádané na soukromém pozemku v těsné blízkosti centra krajského města České Budějovice. Šlo o koncert skupiny Kabát a dalších rockových skupin, v čase od nějakých 18 hodin do půlnoci(!). Hluk z této akce, probíhající na ze všech stran otevřeném fotbalovém hřišti, byl slyšet v celém městě a obtěžoval tedy cca 100 tisíc obyvatel, které město České Budějovice má.
Jsem přesvědčen o tom, že pokud z pohledu KHS je zcela nezávadná hlasitá produkce z profesionálních aparatur uprostřed stotisícového města, těžko může zákonu odporovat produkce několik soundsystémů uprostřed luk a lesů, kilometry vzdálené od nejbližší vesnice", píše Britským listům čtenář Jaroslav Janda.

Lidé bydlící na pražském Strahově si policii stěžují na hlasitou hudbu, kterou ve dne i v noci produkují převážně zahraniční účastníci technoparty CzechTek. Po sobotním policejním zásahu v Mlýnci na Tachovsku se přesunuly desítky jejich dodávek a karavanů do Prahy, nyní jsou v Chalupeckého ulici v Praze 6 na Strahově. Policie je však proti nim bezmocná.
"Jsou na hlídaném parkovišti, což je soukromý pozemek, kam policie nemůže vtrhnout, pokud nemá podezření na trestný čin," řekla dnes ČTK mluvčí pražské policie Eva Miklíková.
Policie je podle ní zasypána desítkami oznámení občanů, kteří si stěžují na rušení nočního klidu. To je však pouze přestupek, který policii neopravňuje k vniknutí na soukromý pozemek. "Hlídka tam vždycky přijede, vyzve je, aby hudbu ztišili, oni uposlechnou, ale sotva policie odjede, začnou hrát znova. A tak je to pořád dokola," uvedla Miklíková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů