Pátek, 19. dubna 2024

Vojáci dají cvičiště ochráncům přírody

Vojáci dají cvičiště ochráncům přírody

Liščí vrch nazývaný též cvičák převede Ministerstvo obrany České republiky pod Správu ochrany přírody, konkrétně pod Chráněnou krajinnou oblast Blanský les. Na ploše více než pěti set tisíc metrů čtverečních leží na kopci nad vlakovým nádražím ve Vyšném již nevyužívané vojenské cvičiště, které zatím ještě patří k objektu bývalých kasáren. "Zažádali jsme na ministerstvu obrany o převedení pozemku pod naši správu," řekl včera ředitel Správy CHKO Blanský les Jan Flašar.

Náměstek ministra obrany Pavel Štalmach informoval starostu Českého Krumlova Františka Mikeše, že ministerstvo žádosti Správy CHKO Blanský les vyhoví. "Důvodem je, že tento pozemek je na území chráněné krajinné oblasti, kde jsou mimořádné přírodovědecké hodnoty včetně ohrožených druhů živočichů," uvedl Pavel Štalmach.Další území, které je nyní součástí Blanského lesa, bude nejspíše z CHKO vyňato. To se týká jednak ostatních pozemků kasáren, které by chtěli Krumlovští od armády získat, a také velké části průmyslové zóny v Domoradicích.

"V současné době vede hranice chráněné oblasti na území města po kolejích středem průmyslové zóny. Změna počítá s posunutím hranice na její okraj," vysvětlila včera pracovnice městského úřadu Český Krumlov Jana Hermanová. Za kolejemi v chráněném území totiž stojí několik továren.

"Změnu hranice chráněné krajinné oblasti však musí navrhnout vláda a schválit parlament. My sami s vyjmutím průmyslové zóny z Blanského lesa souhlasíme," řekl Jan Flašar."Právě jsem předal materiály související s touto změnou některým poslancům," sdělil včera starosta Českého Krumlova František Mikeš. Prostřednictvím poslanecké iniciativy by se posunutí hranice Blanského lesa mělo dostat až na jednání vlády.

Zdroj: www.silvarium.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů