Úterý, 16. dubna 2024

Přírodní stavění a permakulturní pracovní dílny

PermaLot, organizace zaměřená na místní udržitelnost na Bouzovsku, renovuje v současné době starou chalupu a přestavuje ji na “Přírodní dům” – dům ukazující techniky přírodního stavění, zdravé interiérové klima a alternativní energii.
Přírodní stavění a permakulturní pracovní dílny

Během podzimu organizujeme následující pracovní dílny pro několik studentů. Při všech dílnách proběhne také teoretické představení permakulturních principů a přírodního stavění, shlédnete videofilm a dostanete sešitek s informacemi.

Hliněná omítka a izolace proti vodě                         19.-21. srpen

Budeme nahazovat finální hliněnou omítku na venkovní stěnu. Postavíme nízkou zídku z kamení, provedeme izolaci proti vodě a možná se podaří i do této stěny zasadit okno.

Instruktoři: Radka Vaculová a Max Jensen                              Cena: 200 Kč

Přírodní terasa                                               2.-4. září

Budeme vytvářet terasu technikou hrázdění a vykládání kamenná mozaiky. Nad ni vztyčíme kůlovou konstrukci, aby na ni mohly přijít šinděle a laťková mříž na popínavé víno.

Instruktoři: Zuzka Prokešová, Robert Schlademan a Max Jensen         Cena: 300 Kč

Přírodní stěny                            9.-11. září

Na severní a západní dřevěnou stěnu budeme nahazovat hliněnou omítku, izolovat slaměnými balíky odolnými proti ohni a budeme nahazovat hrubou vnitřní omítku. Snad se nám taky podaří pracovat na izolované trombově stěně…

Instruktoři: Zuzka Prokešová, Robert Schlademan a Max Jensen.        Cena: 400

Finská kamna z hliněné masy a vyhřívané hliněné podlahy  září (viz internet)

Finská kamna z hliněné masy jsou unikátní v tom, že v nich stačí zatopit jednou denně a samy pak sálají teplo dalších 23 hodin. Představují také nejčistší způsob spalování dřeva. Zároveň se stavbou kamen budeme v malých místnostech instalovat podlahové topení a ošetříme hliněné podlahy finálním nátěrem lněným olejem.

Instruktoři: Mirec Kasiak, Robert Schlademan a Max Jensen.              Cena: 500 Kč

Permakultura v praxi                   30.září-2.října

V krásném prostředí Svojanovských sadů zalesníme louku, vysázíme stromy a keře a dokončíme konstrukci velké sluneční pasti, na zimu uzavřeme tábor.

Instruktoři: Zuzka Prokešová, Radka Vaculová a Robert Schlademan   Cena: 200

Rychlokurz permakulturního designu      6.-8. října

Zkušeným permakulturistům nabízíme částečně distanční studijní kurz v rámci 72hodinového kurzu pro získání permakulturního diplomu. Tento víkend bude zahrnovat zahradní design a implementaci zony 2. Prosím obraťte se na nás pro další detaily.

Instruktoři: Radka Vaculová a Max Jensen

Pro všechny pracovní dílny je nutná registrace nejméně 3 dny předem. Prosím obraťte se na Radku Vaculovou prostřednictvím mobilu 737 410 259 nebo pevné linky 585 152 010. Budete-li se účastnit 4 a více akcí, nabízíme 25% slevu. Vaříme chutná vegetariánská jídla z místní bioprodukce. Ubytování na seníku nebo v týpích. Každá akce se koná pro nejvyšší počet 10 účastníků.

W W W . P E R M A L O T . O R G
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů