Úterý, 16. dubna 2024

Proč dochází na rybnících k úhynu vodních ptáků?

Proč dochází na rybnících k úhynu vodních ptáků?

Letní období prázdnin a dovolených vede mnoho lidí do přírody a často k rybníkům, kterých je v jižních Čechách bezpočet. Při procházkách nebo při koupání, pokud to ještě stav vody vzhledem k nárůstu sinic dovoluje, je možné na některých rybnících spatřit nemocné vodní ptáky, například labutě nebo kachny, popřípadě je nalézt uhynulé na břehu nebo ve vodě.

Takový případ nastal nyní u Českých Budějovic na rybníku Mladohaklovském. Krajská veterinární správa obdržela e-mailovou zprávu od místní občanky, která upozornila na onemocnění a úhyny labutí na tomto rybníku. Dne 26. července úřední veterinární lékař krajské veterinární správy, za vyžádané asistence porybného, policie a pracovnice odboru životního prostředí českobudějovického městského úřadu, uskutečnil na uvedené lokalitě kontrolu. Na místě odebral vzorky k laboratornímu vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Č. Budějovicích - jednu čerstvě uhynulou dospělou labuť a vzorky vody.

Ačkoliv výsledky vyšetření nejsou ještě známy, nejčastější příčinou onemocnění a úhynů vodních ptáků na rybnících je, zejména v letním období, botulizmus. Jde o otravu jedem, botulotoxinem, který produkuje anaerobní mikrob Clostridium botulinum, běžně přítomný v půdě a zejména v bahně. Působí na centrální nervový systém, vyvolává ochrnutí svalstva a tím imobilitu, kdy ptáci nejsou schopni chůze, letu nebo potápění. Na vodě se v důsledku toho mohou i utopit. A právě v letním období jsou podmínky pro tvorbu botulotoxinu v rybnících nejpříznivější - teplo a bezkyslíkaté prostředí, které pro množení mikroba vytváří odumírání mas vodního květu, zejména sinic. K otravě ptáků však nedochází při pití vody, ale pozřením různých druhů bezobratlých vodních i suchozemských živočichů, například larev, kteří v sobě botulotoxin hromadí. Kadáver uhynulého ptáka pak může být při pozření příčinou úhynů i jiných zvířat, proto je třeba je neškodně odstranit.

Pokud se tedy veřejnost setká s podobnými nálezy na našich rybnících, je třeba na tyto případy upozornit kompetentní instituce - vodohospodáře, odbor životního prostředí městského úřadu a krajskou veterinární správu.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů