Úterý, 23. dubna 2024

Žně se zpožďují; nezlepší-li se počasí, výnosy klesnou

Žně se zpožďují; nezlepší-li se počasí, výnosy klesnou

PRAHA - Žně se kvůli dešťům zpožďují a pokud se počasí nezlepší, budou se snižovat výnosy plodin, řekl včera prezident Agrární komory Jan Veleba.

Podle šetření komory zatím zemědělci sklidili zhruba 30 procent z celkové výměry 1,5 milionu hektaru obilí a zhruba 70 procent z 267 000 hektarů řepky. Podle červencového odhadu Českého statistického úřadu zemědělci letos sklidí zhruba 7,3 milionu tun základních obilovin, což je přibližně o 11 procent méně než loni, kdy byla úroda mimořádná. Sklizeň řepky letos zřejmě klesne o 17,2 procenta na 774 000 tun kvůli nižšímu výnosu. Podle Veleby zůstávají nízké ceny obilí, za krmné obchodníci stále nabízejí kolem 2000 za tunu a za potravinářské 2300 až 2500 korun za tunu. Komora chce jednat s největšími hráči na trhu, protože situace mezi zemědělci se radikalizuje, uvedl Veleba.

Rolníci také pokračují ve vývozech obilí a komora hodlá organizovat jejich rozšíření do jihoevropských a balkánských států. Například v Německu je potravinářská pšenice za 110 eur za tunu (3030 korun), krmné obilí za 100 eur za tunu (3000 korun). Podle holdingu Agropol Group, jednoho z předních hráčů na agrárním trhu, se deštivé počasí nepříznivě projeví na kvalitě letošní sklizně. V současné době se projevuje přebytek krmného obilí, které sráží jeho cenu, uvedla firma s tím, že část produkce zemědělci vyvážejí do okolních zemí. Protože na Slovensku a v Maďarsku je situace obdobná jako v ČR, Agropol v reakci na odpor zemědělců k nabízeným cenám začal dovážet levné obilí právě z těchto zemí. Například krmná pšenice ze Slovenska se dováží za cenu kolem 2000 Kč za tunu, uvedla manažerka firemní komunikace Jolana Procházková. Společnosti to podle ní umožní udržet nízké náklady na výkrm zvířat, a tím i konkurenceschopnost živočišných produktů. Divize zpracování drůbeže Agropolu má 38procentní podíl na trhu.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů