Pátek, 19. dubna 2024

Proč nad lesy krouží letadla?

Proč nad lesy krouží letadla?

Východní Čechy - Nejčastější příčinou lesních požárů je nedbalost návštěvníků, kteří porušují zákaz rozdělávání ohně a odhazování nedopalků cigaret.

Zatímco v minulých letech ochranu českých lesů před požáry zprostředkovávalo ministerstvo zemědělství, letos si tuto povinnost musí zajistit sami jejich majitelé a uživatelé. Je sice znám vítěz výběrového řízení na poskytovatele letecké hlídkové služby ve vymezených částech ČR, avšak nemůže svou činnost zahájit kvůli námitce poražené firmy, kterou se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

V pohotovosti sedm letišť

Státní podnik Lesy České republiky, který spravuje asi 53 procent všech lesů v naší zemi, se rozhodl, že od 1. června až do vyřešení sporu bude lesní plochy dočasně střežit pomocí vybraných leteckých firem ze sedmi letišť v celé ČR. Náklady podnik hradí ze svých peněz. Pomáhají jim vrtulníky Policie ČR.

Na východě Čech bylo vybráno jičínské letiště. Tuto službu zde zatím smluvně poskytuje pro Lesy ČR místní společnost Empirie, která byla vítězem zrušeného výběrového řízení vyhlášeného ministerstvem zemědělství.

"Létáme v severní části východočeského regionu podle požadavků podniku Lesy České republiky, hlavně o víkendech a svátcích. Zatím jsme při čtyřech letech od Krkonoš přes Orlické hory a Pardubice objevili dva lesní požáry. Máme sice speciální letoun na hašení požárů, ale nemáme na to uzavřenou smlouvu. Ohnisko nahlásíme hasičům, z letadla je pak navádíme na místo a monitorujeme celou situaci," řekl nám Petr Francek ze společnosti Empirie.

Každý vzlet hlídkové služby stojí asi 10 000 korun. "Jsou to naším podnikem dobře investované peníze, neboť včasné uhašení ohně zabrání mnohem vyšším škodám," tvrdí mluvčí Lesů ČR Lubomír Šálek s poukazem na nedávný rozsáhlý lesní požár ve slovenských Vysokých Tatrách.

Střeží i soukromé lesy

Podle Šálka letecká služba placená Lesy ČR hlídá před požáry lesy nejen státní, ale i soukromé.

"Naší povinností je odpovědně a dobře se starat o veřejné lesy. Ochrana soukromých lesních ploch je naše inciativa navíc," poznamenal.

Letos české lesy poskytují zájemcům dostatek borůvek, hub i jiných plodů, což se projevuje ve zvýšené navštěvnosti.

"Jsme rádi, že lidé do lesa chodí. Avšak musí se v něm chovat tak, aby mu neškodili. Platí to i o zákazu zakládání ohně," dodal mluvčí podniku Lesy ČR.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů