Sobota, 20. dubna 2024

Denně přijede 90 aut s odpadem!

Denně přijede 90 aut s odpadem!

Denně 1800 tun nového odpadu, smrad, mrtvoly, ale i srnky a zajíčci. To je největší skládka v Ďáblicích.

"Všechno, co vyhodíte na ulici do popelnice, včetně stavebních sutí, míří sem," řekl VP šéf provozu skládky Hynek Horák. Bohužel, v kopci, do kterého se odpad zahrabává, končí i plastové lahve a igelitové pytlíky. "Lidé se pořád ještě nenaučili recyklovat. Zvlášť v Praze, kde je velká anonymita, daleko snáz před sousedem utajíte, že je vám zatěžko házet plasty a pytlíky do třídicích kontejnerů," podotkl.

Ďáblická skládka totiž není jen hromada odpadků, ale i fabrika na energii! "Při rozkladu odpadků vzniká užitečný plyn, který těžíme a prodáváme. Některé firmy z něj vyrábí elektřinu a vytápí s ní třeba Severní Město," řekl Horák.

Obří kopec, který v Ďáblicích roste už od roku 1993, měří dnes 32 metrů. To je ale také strop. "Rozšiřovat můžeme jen do šířky, a to do roku 2013. Potom se skládka zavře," vysvětlil vedoucí. I pak se ale bude muset dalších 30 let se svým týmem o kopec starat. "Nemůžeme to tu ze dne na den opustit. Skládka má vlastní vodohospodářství, dál bude vyrábět plyn a ,žít‘ vlastním životem. Je nutné to mít pod kontrolou," tvrdí Horák.

Už dnes je velká část skládky zrekultivována, porostlá trávou, keři a kupodivu na ní žije spousta zvířat. "Máme tu srnky, zajíce, kance i ptáky," chlubí se šéf provozu. Jeho práce je prý zajímavá a doslova ho pohltila. Odmyslí-li puch odpadků, dají se tu zažít úplná dobrodružství.

"Stává se mi, že mě v noci probudí telefon z kriminálky: V popelnici jsme našli kus lidského rozčtvrceného těla a hledáme zbytek," líčí Horák. Mrtvolu člověka prý sice mezi odpadky nikdy nenašli, ale ruka nebo hlava se dá v tom množství odpadků snadno přehlédnout. "Čas od času se tu také objeví mrtvola zvířete. Jednou jsme tu našli obří anakondu," usmál se vedoucí.

KATEŘINA ŠMÍDOVÁ

Zdroj:Večerník Praha (Šíp)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů