Čtvrtek, 28. března 2024

Lesní požár ve Španělsku napáchal velké škody

Lesní požár ve Španělsku napáchal velké škody
MADRID/LISABON - Ve Španělsku a Portugalsku stále bojují s lesními požáry stovky hasičů. Ačkoli na Pyrenejském poloostrově po horkém víkendu teploty poněkud poklesly, mnohé požáry se ani v úterý nepodařilo dostat pod kontrolu.

Požáry v jednom z největších národních parků Sierra de Cazorla v jihošpanělské provincii Jaén napáchaly obrovské škody. Jak informovali španělští hasiči, v centru parku oheň sežehl 3000 hektarů. Na jedné frontě se podařilo postup požáru zastavit, v dalších dvou směrech se však šíří dál. Podle úřadů zde způsobil požár blesk. Na 500 osob včetně cizinců muselo být odsud již v neděli evakuováno, oznámila rozhlasová stanice Cadena Ser.

Další požár, který zničil 4000 hektarů lesa v provincii León na severozápadě Španělska, se hasičům podařilo dostat pod kontrolu, stejně jako většinu dalších požárů v Galicii.

Ve Španělsku zahynulo od počátku léta 13 hasičů. Dvanáct z nich zemřelo při hašení požáru poblíž středošpanělského města Guadalajara, který sežehl 13.000 hektarů. Šlo o nejhorší požár od roku 1992. Španělsko prožívá největší sucho od roku 1945.

V Portugalsku bojují hasiči s požáry u města Guarda ve střední části země a Vila Real na severu. Za znepokojivý dosud hasiči považují požár v horském masivu Serra da Estrela, který je přírodní rezervací. V pondělí zde shořelo za deset hodin 700 hektarů lesa.

V Portugalsku přišlo podle předběžné bilance od počátku roku při požárech o život jedenáct osob, z toho šest hasičů, a shořelo přes 68.000 hektarů lesa.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů