Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bulharsko trápí tři měsíce povodní

Bulharsko trápí tři měsíce povodní
Vyčerpaní záchranáři, vyčerpaní obyvatelé desítek vesnic a měst a vyčerpaná státní pokladna. To je výsledek tří měsíců dešťů a záplav, které v Bulharsku vyvrcholily o uplynulém víkendu, kdy přívalové deště zaplavily zejména západní, střední a jižní část země.
Do včerejška si poslední záplavy vyžádaly osm lidských životů, zatímco v předchozích červnových a červencových záplavách přišlo o život sedmnáct lidí. Nejnovější záplavy postihly zemi v době, kdy se začínala vzpamatovávat z předchozích povodní a kdy do Sofie přijela delegace Evropské unie, aby posoudila, zda a jakou pomoc Bulhaři potřebují.
Výjimečný stav nyní vláda vyhlásila ve 22 okresech, v nichž žijí dvě třetiny ze 7,8 miliónu obyvatel Bulharska. Podle médií se včera začal život pomalu vracet k normálu a odstupující kabinet premiéra Simeona Sakskoburggotského sčítá škody, které se pohybují v řádech stovek miliónů eur.
"Situace je velmi vážná, záchranáři pracují dvacet čtyři hodin denně, uhynulo mnoho domácích zvířat, distribuujeme lidem potraviny a balíčky první pomoci," citovala agentura Bloomberg Lili Kostadinovou, mluvčí bulharské civilní obrany.
Místní Červený kříž pořádá sbírky na pomoc postiženým, protože povodně už zasáhly přes dva milióny lidí a jen o posledním víkendu muselo být evakuováno ze svých domovů deset tisíc lidí.
Největší škody utrpěla infrastruktura, silnice a železnice, zaplaveny nebo vážně poškozeny jsou mnohé dálnice včetně hlavních evropských tahů. Poškozeny byly podle listu Dnevnik i některé velké závody v okolí Sofie a druhého největšího bulharského města Plovdivu.
Pazardžik, město ve středním Bulharsku, byl zaplaven řekou Maricí zřejmě chybou vodohospodářů špatně vypouštějících přehradu nad městem. "Nejhorší to bylo v sobotu. Odpovědni jsou zřejmě šéfové podniku, který spravuje přehradní nádrž Topolnica, jejíž vypouštění probíhalo bez kontroly," řekl listu Sega Krsto Kičov, šéf civilní obrany v Pazardžiku.
Podle agentury BTA nyní hrozí Plovdivu, kde bylo na fotbalovém hřišti 1,6 metru vody, dokonce infekce kvůli znečištění zdrojů pitné vody.

Česká pomoc
Česká vláda už před dvěma týdny schválila povodňovou pomoc Bulharsku ve výši 4,5 miliónu korun a bulharská civilní obrana včera uvedla, že nyní distribuuje z této pomoci dezinfekční prostředky v hodnotě 17 tisíc eur.
V červenci Sofie požádala o 75 miliónů eur na rekonstrukci po povodních Brusel. Toto číslo se nyní pravděpodobně zvýší. Do EU by Bulharsko mělo vstoupit v roce 2007 a je ironií osudu, že jednou z priorit vládního programu reforem byla právě rekonstrukce dopravní infrastruktury.
V oblasti železniční dopravy zůstává přeťato několik důležitých tratí, včetně té hlavní mezi Sofií a Plovdivem, která směřuje dále do Turecka a je klíčová pro bulharskou ekonomiku. "Jen železnice utrpěla během červencových a srpnových povodní odhadovanou škodu 118 miliónů eur. Země bude potřebovat na opravy všech škod nejméně dva roky. Obnovit železnici Sofie - Plovdiv bude trvat nejméně půl roku," citovala televize BTV odstupujícího ministra dopravy Nikolaje Vasileva. Podle něj jsou celkové odhady škod za poslední dny nejméně 250 miliónů eur, zatímco v červenci to bylo kolem 200 miliónů eur.

Politická krize
Tři měsíce dešťů a povodní se v Bulharsku téměř shodují s obdobím parlamentních voleb a povolebního dohadování koalice, která ještě stále není utvořena. Ministři dosavadního kabinetu jsou nyní zavaleni prací a řešení povodňové krize řídí sám premiér Sakskoburggotski. Ten zároveň vyjednává sestavení nové vlády poté, co vítězové voleb, opoziční socialisté, neuspěli s návrhem na vytvoření menšinové vlády ani velké koalice.
I bez povodní jsou tak kvůli politické krizi ohroženy reformy potřebné k tomu, aby Bulharsko splnilo požadavky unie a bylo připraveno na vstup v roce 2007. Jinak hrozí zemi roční odklad.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů