Čtvrtek, 25. dubna 2024

Superplevel na obzoru?

Superplevel na obzoru?
Britští vědci zjistili, že řepka olejná se může křížit s příbuznou brukvovitou rostlinou, hořčicí rolní. To samo o sobě není nic šokujícího, ale pokusná řepka byla geneticky upravená, aby odolávala herbicidu Liberty. A ukázalo se, že tento herbicid nepůsobí ani na výsledného křížence.

Studie, prezentovaná v magazínu Nature, trvala tři roky a vědci při ní sledovali plevelné rostliny rostoucí na pozemcích z poloviny osetých transgenní řepkou. Objevili přitom dvě pozoruhodné rostliny. Jedna z nich byla z poloviny řepkou a z poloviny hořčicí - takže se ukázalo, že tyto dva druhy se mohou křížit. Tento kříženec, jak se ukázalo, je ale neplodný.

Druhá, rozmnožování schopná rostlina, se podobala hořčici ale postřik herbicidem Liberty (na nějž byla řepka pěstovaná v sousedství geneticky upravena, aby k němu byla odolná), jí neškodil. Když vědci z této rostliny izolovali a analyzovali DNA, zjistili, že má ve svém genomu sekvence, které ji činí ke zmíněnému herbicidu odolnou.

Co tohle vlastně znamená, o tom se teď budou zastánci genetických manipulací dlouho přít s ochránci životního prostředí. Pro ty jde o potvrzení nejčernějších obav, že změněné geny se mohou nekontrolovatelně šířit i do dalších rostlin. Na druhou stranu je otázka, jestli odolnost vůči jednomu konkrétnímu herbicidu poskytuje rostlině rostoucí mimo obdělávanou plochu nějakou výhodu, aby se začala rozšiřovat na úkor jiných druhů.

Ukazuje se však, že má-li se předejít hrozbě vzniku obávaných superplevelů, je nutné striktně zakázat takové genetické modifikace, které by jednotlivým plodinám daly odolnost proti většímu počtu herbicidů.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů