Úterý, 19. března 2024

Studie: Úspora paliva nepokryje vyšší cenu hybridních vozů

Studie: Úspora paliva nepokryje vyšší cenu hybridních vozů
Hybridní automobily, které kombinují benzínový pohon s elektrickým, jsou sice příznivé pro životní prostředí, ale pro motoristy jsou zatím příliš nákladné. Vyplývá to ze studie společnosti Edmunds.com pro americký list USA Today. Nicméně s růstem cen ropy se zájem výrobců i spotřebitelů o palivově úsporné hybridní vozy zvyšuje.

Tyto automobily pohání benzínový motor v kombinaci s elektromotorem a baterií, která se dobíjí energií ztrácenou při brzdění. To jim umožňuje úsporu paliva a snížení emisí. Jejich cena je však vyšší než cena automobilů s tradičním pohonem a aby se celkové náklady včetně pořizovací ceny vyrovnaly srovnatelnému modelu s běžným benzínovým motorem, musel by podle studie majitel hybridního vozu najezdit ročně o desítky tisíc kilometrů více než obvykle nebo by se musely ceny benzínu ještě zvýšit. "Pokud se lidé domnívají, že šetří peníze, tak se mýlí," konstatuje Jesse Toprak ze společnosti Edmunds.com.

Výzkumná společnost J. D. Power-LMC Automotive Forecasting Services nicméně očekává, že podíl hybridních vozů na americkém trhu s automobily se do roku 2012 zvýší na 3,5 % z 0,5 % v roce 2004. Poptávku po hybridních modelech by měly podnítit hlavně vysoké ceny benzínu.

V oblasti hybridní technologie dominují trhu japonské automobilky: Toyota s populárním modelem Prius a Honda s hybridními verzemi vozů Civic a Accord. Podle údajů výzkumné firmy R. L. Polk & Co. se japonské značky na celosvětovém trhu s hybridními automobily podílí více než 96 procenty. O své místo na slunci se však už hlásí i američtí výrobci:

Společnost Ford Motor loni na podzim zahájila prodej automobilu Escape Hybrid, který se stal prvním americkým modelem na trhu s hybridními vozy, a nedávno zařadila do své nabídky druhý hybridní model, který je verzí sportovního vozu Mercury Mariner.

Hybridní automobily už dorazily i na český trh. Zájemci si mohou v současné době pořídit vůz Toyota Prius, který byl zvolen automobilem roku 2005 v USA i v Evropě, nebo terénní automobil pro volný čas Lexus RX 400h. V ČR se letos do května prodalo 13 vozů Prius, jejichž cena začíná na 810 tisících korun.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů