Pátek, 29. března 2024

Nejasná hra Teheránu

Nejasná hra Teheránu
Íránský jaderný program vyvolává spory. Západ nemá jednotnou strategii.

Není vhodnější měsíc na diskuse o využití jaderné energie než srpen. Zvláště ten letošní se mimořádně hodí: svět si připomíná 60. výročí prvního - a snad i posledního - použití nukleárních zbraní. Hirošima a Nagasaki jsou mementem, které rámuje sobotní dohodu mezi Indií a Pákistánem o vytvoření horké linky, která by měla předejít jaderné konfrontaci těchto zemí. V neděli přibylo oznámením Íránu, že odmítá iniciativu EU-3. Tedy nabídku Velké Británie, Francie a Německa na dodávky paliva do íránských jaderných elektráren ze západní Evropy a Ruska výměnou za to, že se Írán zřekne jeho vlastní výroby (viz str. 12). Pokud ne, mohl by se Teherán vystavit odvetné akci Západu.

Předseda íránského parlamentu zdůvodnil tento krok tím, že návrh omezuje práva Íránu. Pravda je, že Smlouva o nešíření jaderných zbraní (NPT), na níž se odpůrci íránského jaderného programu často odvolávají, nikomu nezakazuje mírové využívání jaderné energie. Navíc je výroba nukleárního paliva velmi dobrý obchod, a to i s ohledem na skutečnost, že se prodej palivových článku zpravidla spojuje s dohodou, že vyhořelé články budou vráceny výrobci. Přitom se předpokládá, že do deseti let budou známy technologie, které z vyhořelého paliva dokážou separovat nevyužité části a vyrobit palivo nové.

Na první pohled se zdá, že takovýto obchod s Íránem by až tak výhodný nebyl. Írán staví první jadernou elektrárnu, zatímco ve světě jich je podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v provozu 440 a ve výstavbě je dalších 25. Ovšem Írán, který je druhým největším producentem ropy v rámci OPEC, se stará, co dál, až mu tento zdroj energie dojde. Dvoustranná dohoda s Ruskem z roku 2002 předpokládá výstavbu pěti reaktorů během deseti let. Podle Kazema Jalálího, šéfa zahraničního výboru íránského parlamentu, se ale v Íránu připravuje výstavba 20 jaderných elektráren.

NEJDE JEN O PENÍZE. Proces výroby paliva pro reaktory a nakládaní s vyhořelým palivem je velmi obtížné oddělit od výroby obohaceného uranu a plutonia pro jaderné zbraně, kterou NPT zakazuje. Íránský podpis na této smlouvě obsahuje závazek tyto zbraně nevyrábět.

Íránské vedení oficiálně tvrdí, že o výrobu jaderných zbraní neusiluje. Jako důkaz uvádí, že do výzkumných pracovišť v Isfahánu vpustil inspektory MAAE, kteří tam práci průběžně monitorují. MAAE zatím žádné podezřelé aktivity z Íránu nehlásila. Na druhé straně ale americké zdroje tvrdí, že Írán inspektorům MAAE umožnil jen částečný monitoring ve vojenských prostorech v Parchinu a žádný v prostorách v Lavisan II.

Počátkem srpna deník Washington Post zveřejnil informaci, která prý odráží názorovou shodu amerických zpravodajských služeb: Írán by neměl být schopen vyrobit jaderné zbraně dříve než v polovině příštího desetiletí. Tento propočet se pravděpodobně zakládá na odhadu vývoje íránské technologie na separaci uranu 235, který se užívá k řízené i neřízené jaderné reakci. Jenže tento uran či plutonium lze získat i z jiných zdrojů než pomocí vlastní výroby.

Podle politologa Nassera Hadina z Teheránské univerzity, kterého cituje BBC, je současné íránské vedení jednotné v tom, že si má Írán vyrábět nukleární palivo sám. Rozdělené je v otázce, zda má též vyrábět jaderné zbraně. Lidé, kteří by si přáli vypovědět NPT a začít s jejich výrobou, prý představují menšinu. Je zřejmé, že by takováto výroba v prvních letech bezpečnost Íránu nezvýšila, ale naopak snížila.

Nicméně Íránci právem upozorňují, že v otázce jaderných zbraní uplatňuje mezinárodní společenství dvojí standard. Byly snad zavedeny nějaké dramatické sankce vůči Indii, Pákistánu či Izraeli, tedy státům, které jsou dnes počítány mezi vlastníky jaderných zbraní a které nikdy nepodepsaly NPT? K tomu je možné dodat, že za největší porušovatele NPT lze pokládat USA, Rusko, Čínu, Velikou Británii a Francii: podle článku VI smlouvy se tyto tzv. oficiální nukleární mocnosti zavázaly "provést jaderné odzbrojení, ukončit závod v jaderném zbrojení a uzavřít smlouvu o všeobecném a úplném odzbrojení".

ZÁPAD SE ZDÁ být jednotný v odporu proti íránskému jadernému programu. Ale jen na první pohled. Politolog Francois Heisbuourg z pařížské Nadace pro strategická studia tvrdí, že snahou Evropy je zabránit, aby Írán odstartoval vlastní cyklus výroby jaderného paliva. Naopak americká vláda usiluje o změnu režimu v Teheránu. Jestliže selhává snažení EU-3, nabízí se otázka, jaké jsou možnosti americké strategie.

Pro uvalení sankcí mezinárodního společenství chybí věcný podklad. Případnou protiíránskou rezoluci Rady bezpečnosti OSN budou pravděpodobně vetovat Čína a Rusko. V této chvíli jsou američtí vojáci na dvou íránských hranicích: s Afghánistánem a Irákem. Obsadit ale zemi s téměř 70 miliony obyvatel poté, kdy operace v sousedních zemích přinášejí velmi sporné výsledky, se jeví jako přílišný hazard. Bombardovat nukleární zařízení v Íránu by znamenalo posílit radikály tam i v celém muslimském světě.

AUTOR: Oskar Krejčí

jaderné zbraně v současném světě

USA Rusko Francie Británie Čína*) Izrael*) Indie*) Pákistán*)

strategické nálože 5 968 4 978 přibližně 350 méně než 200 více než 100 75-200 45-95 30-50

taktické nálože více než přibližně

1 000 3 500 - - - - - -

rezerva či likvidace přibližně více než

3 000 11 000 - - - - - -

*) Charakteristika nálože je obecná, není jasné, zda jde o strategickou či taktickou nálož.

Pramen: Nuclear Weapons: Who Has Chat at a Glance. Washington, Arms Control Association, duben 2005.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů