Úterý, 16. dubna 2024

U českých pump budou biopaliva zatím chybět

U českých pump budou biopaliva zatím chybět
Na rozdíl od řady západoevropských zemí v Česku dnes bionaftu čerpací stanice nenabízejí. Klíčoví výrobci metylesteru řepkového oleje, jehož směs s motorovou naftou se prodává jako bionafta, totiž svoji produkci přestali dodávat na tuzemský trh.
"Vyplatí se nám metylester vyvážet, především do Německa. S dodávkami na domácí trh v nejbližších měsících nepočítáme," potvrdil včera František Janů, ředitel společnosti Setuza, největšího zpracovatele olejnin v zemi.
Do loňského května přitom bionafta u pump byla. Pak se ale Česko se muselo vzdát systému dotací, který užívalo před vstupem do unie. Brusel poté povolil výjimku, jež je platná i pro letošní rok. Jenže ani tato výjimka k opětnému používání bionafty nevede.
Výrobci metylesteru požadovali dotaci jednoho kilogramu produktu ve výši 9,50 koruny. Jinak podle nich nebudou moci metylester dodávat za cenu, díky níž může bionafta konkurovat klasické naftě. Jenže vláda rozhodla, že dotace bude zhruba o 2,50 koruny nižší. Podpora bionafty v uplynulých letech stála daňové poplatníky hodně přes deset miliard korun, a zejména tým vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna chtěl další státní výdaje omezit.
"Vývoz do Německa se nám ale vyplácí i bez jakékoliv dotace. A předpokládáme, že se tamní trh jen tak nenasytí," potvrzuje Janů.
Kabinet hodlá znovu o biopalivech jednat po prázdninách. Strategickým cílem vlády je naplnit v praxi již platný zákon, podle něhož se má metylester přidávat plošně do veškeré nafty. Stejně tak se bude přidávat do benzínu biolíh z obilí. Ani tento záměr se však zatím splnit nedaří. Vláda chtěla letos na výrobu biolihu přidělit koncese, ale výběrové řízení bylo natolik neprůhledné, že jej Ministerstvo životního prostředí raději samo zrušilo.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů