Čtvrtek, 28. března 2024

Lidovci odmítají vládní představu zákona

Lidovci odmítají vládní představu zákona
Osud tři roky připravovaného zákona o vyvlastnění ve veřejném zájmu, o kterém by dnes měla začít jednat Poslanecká sněmovna, je opět nejistý. Bouří se proti němu lidovci.
Z koaličních stran za zákonem stojí jen sociální demokraté - v čele s ministrem pro místní rozvoj Radkem Martínkem připomínají, že teprve na jeho základě začnou lidé za svůj majetek dostávat odpovídající náhrady. O nutnosti vyvlastňovat v ČSSD nepochybují, stavby dalších komunikací patří mezi priority jejich hospodářské politiky.
Lidovci s návrhem nesouhlasí. Obávají se, že by po jeho schválení úřady přistupovaly k vyvlastnění příliš často. Na nedávné koaliční schůzce proti jeho přijetí dopředu protestovali v obavě, že se proti nim ČSSD spojí s komunisty.
"Byl jsem proti návrhu už ve vládě. Jde o pouhou procesní normu a to, co na jejím základě bude možné vyvlastňovat, má být vyjmenováno v jiných normách, například v novém stavebním zákoně. Pak by ale okruh toho, co vyvlastnit lze, bylo možné prostřednictvím dalších zákonů stále rozšiřovat," varuje lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ten se v květnu zasadil o zamítnutí poslaneckého zákona, jehož cílem bylo získat co nejrychleji pozemky pro výstavbu dálnic a železnic.
Lidovecký odpor stupňuje pokračující tlak Ministerstva průmyslu a obchodu na to, aby vyvlastnění bylo možné také ve prospěch průmyslových zón.
"Není to ani ve vyvlastňovacím, ani ve stavebním zákoně, a to je podle nás chyba. Spoléháme nyní, že to napraví poslanecká iniciativa a při jednání ve sněmovně padne příslušný pozměňovací návrh," říká ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).
Unionistům se zase nelíbí vládní záměr, aby o vyvlastňovaní prvoinstančně rozhodovaly místní samosprávy, a nikoliv - jako dnes - stavební úřady nebo soudy.
Připravený zákon má od roku 2007 nahradit třicet let starou legislativu a jen o málo mladší a stejně nevyhovující oceňovací vyhlášku. Pokud nakonec bude přijat, tak by náhrada už nebyla odvozována z tabulkových cen, ale začne po německém vzoru odpovídat ceně dosažené při prodejích stejného či podobného majetku v obvyklém obchodním styku.
Podle odhadů vládních legislativců by se cena vyvlastňovaných pozemků mohla až zdesetinásobit. Zatím se vyvlastňují hlavně zemědělské pozemky, a to v ceně mezi pěti a sedmi korunami za metr čtvereční. "Někde mohou být ceny daleko vyšší, například při budování okruhu kolem Prahy to může být i kolem tisíce korun za každý metr," míní Martínkův náměstek Jan Slanina.
Skupina poslanců nedávno předložila návrh zákona na vyvlastnění pozemků k výstavbě nové startovací dráhy pro ruzyňské letiště. "Potřebujeme kladivo na spekulanty," prohlásil poslanec ČSSD Jaromír Schling.
"K vyvlastňování má docházet zcela výjimečně. A když už to musí být, tak postižený vlastník má právo na celé věci něco vydělat," připomíná zcela opačný postoj ODS k vyvlastňovací problematice její poslanec Jaroslav Plachý.
Komunisté se vládnímu návrhu nebrání. Vycházejí i z toho, že po jeho přijetí by bylo možné začít diskutovat o zestátnění budovy firmy Themos v centru Prahy a jejím předání Národnímu divadlu.

Jaké návrhy prošly do druhého čtení
Zákon o spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Soukromé zdroje by mohly začít financovat dopravní stavby, projekty ve školství či sociální péči. Daňoví poplatníci by tak získali kvalitnější služby za nižší náklady.
Nový zákon o veřejných zakázkách. Zpřesňuje a zrychluje postup při jejich zadávání, výběrové řízení už také nebude možné směrovat na jednu firmu. Zakázku má být možné zadávat i elektronicky, což může přinést značné finanční úspory.
Novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta umožní na českých dálnicích vybírat mýtné. Vláda navrhuje, aby se platilo za kamióny nad 12 tun. Podobně je systém nastaven v Německu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů