Čtvrtek, 25. dubna 2024

Právo na krajinu .?!

Kampaň Právo na krajinu je součástí celostátní kampaně, která chce  upozornit na vzrůstající tlak na volnou krajinu,  na její plíživé rozparcelování, zaplocování a znepřístupňování veřejnosti a vyvolat na toto téma veřejnou diskusi.
Právo na krajinu .?!

Kampaň svým jménem zaštítili ombudsman České republiky Otakar Motejl, hejtman jihomoravského kraje Stanislav Juránek a primátor města Brna Richard Svoboda.
Pořádá Nadace Veronica ve spolupráci s Etnografickým ústavem MZM, Domem umění města Brna, nakladatelstvím Větrné mlýny a ZO ČSOP Veronica

Specifikum České republiky například oproti Anglii je v tom, že krajina u nás byla vždy bezbariérová.
V některých západních zemích naopak není šance dostat se do volné krajiny, krajina je zaplocená a nepřístupná veřejnosti. I u nás by se mohlo stát, že jednou nebude možné jen tak vyrazit do lesa na houby nebo jít chytat k řece ryby, různých plotů a cedulí v krajině přibývá …

Kampaň byla zahájena 6. června ke světovému Dni životního prostředí a bude trvat do 18. září tohoto roku. Jejím centrem budou reprezentativní prostory Paláce šlechtičen Etnografického ústavu MZM na Kobližné v centru Brna, kde je možné i podepsat petici za zachování bezbariérové krajiny v České republice.

Program
6. června - 18. září 2005

7. června - 18. září výstava "Právo na krajinu"
fotografií našich předních fotografů Dagmar  Hochové, Karla Cudlína, Tona Stana a Jindřicha Štreita s texty a ukázky rukopisů významných osobností české kultury, vědy a politiky (např. Zdeňka Svěráka, Davida Vávry, Heleny Třeštíkové, Jana Špáty, Antonína Přidala, Arnošta Goldflama, Jaroslavy Moserové, Ludvíka Vaculíka, Bedřicha Moldana, Jana Kellera, Ivo Možného, Mileny Holcové, Václava Cílka, Otakara Motejla, Hany Librové a dalších) v Etnografickém ústavu MZM,  Palác šlechtičen, Kobližná 1, Brno.
Mimořádně graficky zpracovanou knihu s texty i ukázkami rukopisů osobností si můžete zakoupit na místě, případně v Ekologické poradně Veronica, Panská 9, Brno 602 00.
Výstava je otevřena denně kromě neděle a pondělí od 10:00 do 17:00 hod. 

Doprovodné programy:
Místo konání: kaple Etnografického ústavu MZM, Palác šlechtičen, Kobližná 1, Brno.
V červnu a červenci už proběhly besedy, panelové diskuse např. Nezastavitelné krajiny či Krajinný ráz,
a celý blok autorských čtení Krajiny poezie za účasti předních literátů ČR.

Srpen:

24. srpna - 19:00 h. - koncert Zuzany Lapčíkové
30. srpna - 19:00 h. - koncert Ivo Cicvárek a OKO
31. srpna - 19:00 h. - koncert Vladimíra Václavka

Září:

7. září - 17:00 h. - "Odraz krajiny v lidové muzice", připravil a večerem bude provázet
PhDr. Václav Štěpánek za doprovodu živé muziky

14. září - 17:00 h. - panelová diskuse "Velká technická díla v krajině" a zcela mimořádně obnovená derniéra divadelního představení "Přístav" divadelního souboru AIDS (akademický insitní divadelní soubor).
Tento plastický záznam z jednání o zřízení mezinárodního uzlového přístavu v oblasti s nedostatkem vody zahájí panelovou diskusi pod vedením Doc. Ing. Antonína Bučka,CSc. a Doc. RNDr. Karla Hudce, DrSc. v sále Břetislav Bakaly na Žerotínově náměstí.
Lístky lze zakoupit v ekologické poradně Veronica za nepatrnou částku 50 Kč.

Ekologická poradna Veronica prázdninový provoz: úterý   9 - 13 hod.
středa  13 - 17 hod.
Provoz od září: pondělí až čtvrtek 9 - 17 hod.
pátek 9 - 14 hod.

Vstupné na panelové diskuse a autorská čtení je dobrovolné, na koncerty vstupné 50,- Kč. Vstupenky na koncerty bude možné zakoupit v Ekologické poradně Veronica, Panská 9 a v centrálním předprodeji na Dvořákové.

O Nadaci Veronica:
Nadace Veronica pracuje od roku 1992 a je největší moravskou nadací zaměřenou na ochranu přírody, krajiny
a životního prostředí. Jsme jednou z několika mála nadací v České republice, které v této oblasti působí a jsou schopny efektivně pomáhat menším organizacím i projektům silnějších partnerů. Nadace má velké zázemí mezi přírodovědci, ekology i mezi kulturními osobnostmi, především na jižní Moravě. Nadace je členem prestižní organizace Fórum dárců ČR a dodržuje etický kodex nadací.

Nadace Veronica se již více než 10 let snaží o propojování kulturních projektů s ochranou přírody. Před dvěma lety založila v Brně tradici předvánočních benefičních aukcí výtvarných děl. V loňském roce se díky výtěžku této aukce podařilo výkupem zachránit vzácný stoletý les v Bílých Karpatech před vykácením.

Nadace Veronica na svých pozemcích v Hostětíně umožnila a spolufinancovala vybudování malé ekologické moštárny, kde se vyrábí první certifikovaný jablečný mošt v České republice. Zisk z prodeje moštu se vrací zpět na podporu ekologického ovocnářství a zemědělství v Bílých Karpatech.

Finanční i hmotné prostředky získává Nadace Veronica z výnosů vlastního jmění, z darů a odkazů fyzických a právnických osob, z grantů a z výnosu benefičních akcí.

Za podporu projektu děkujeme:   Jihomoravskému kraji, Magistrátu města Brna,  firmě Víno Marcinčák, firmě Rebio, Nadaci Český fond výtvarného umění a všem osobnostem, které výstavu podpořili svými fotografiemi, výtvarnými díly a texty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů