Čtvrtek, 18. dubna 2024

Skládka u Staročernska obsahuje ropné látky

Skládka u Staročernska obsahuje ropné látky
Pardubice - Zemina vyvezená na pole u Staročernska obsahuje ropné látky. Rozbory, které si vyžádal pardubický magistrát, zatím prokázaly zvýšený obsah ropných látek u několika vzorků.
Dnes se představitelé samosprávy sejdou s původci znečištění a budou jednat o nápravě. Vzorky na skládce, která vyrostla u lesa nedaleko vilek počátkem srpna, odebrali pracovníci Zdravotního ústavu Pardubice. "Z předběžných výsledků je patrné, že u jednoho vzorku překročila koncentrace ropných látek normu dokonce téměř pětinásobně," uvedl mluvčí magistrátu Michal Zitko.
Zemina pochází z bývalé Tesly v Přelouči, v níž dnes sídlí a buduje nové výrobní prostory společnost Kiekert-CS. Ke Staročernsku ji navozil jeden ze subdodavatelů společnosti Skanska CZ, která je dodavatelem celé stavby. Na poli měla zemina, z níž vyčnívaly kabely, zbytky lepenky a podobně, zůstat do doby, než bude použita při stavbě dálnice D11. Na to, že na poli vzniká černá skládka, upozornili radnici místní obyvatelé. Firma TTS tvrdila, že má na pozemek nájemní smlouvu a vyřízeny všechny náležitosti. O jejím záměru zřídit zde mezisklad však nevěděla ani místní radnice, ani odbor životního prostředí pardubického magistrátu.
"Má tu být navezeno asi 9000 kubíků, pak jsme s pomocí policie zablokovali vjezd a navážení zastavili," řekl počátkem srpna starosta městského obvodu Petr Heřmanský. Skládka podle něj leží v ochranném pásmu lesa, pokud je zemina kontaminována chemickými látkami, hrozí i znečištění spodních vod. Nyní je halda částečně upravena a zemina na ni nepřibývá.
"Na středu jsme svolali schůzku se zástupci všech firem, které jsou v tomto případě zainteresované. Trváme na odstranění haldy," řekla tajemnice městského obvodu Jitka Severinová. Skanska se již při zveřejnění případu za pochybení svého dodavatele omluvila.
"Počkáme na oficiální výsledky rozborů. Pokud se potvrdí, že zemina obsahuje znečišťující látky, přimějeme TTS, která ji tam neoprávněně navezla, aby zeminu odstranila a nechala odborně zlikvidovat," řekl vedoucí vnějších vztahů Skanska CZ Ondřej Šuch.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů