Sobota, 20. dubna 2024

Na jih Čech míří vystavovatelé z celého světa

Na jih Čech míří vystavovatelé z celého světa
Nejnavštěvovanější a nejstarší česká zemědělská expozice Země živitelka začne ve čtvrtek

Do Českých Budějovic míří vystavovatelé a obchodníci z celého světa. Zúčastní se zde nejnavštěvovanější a zároveň i nejstarší zemědělské výstavy v historii České republiky Země živitelka. Již 32. ročník začne ve čtvrtek a potrvá do středy.
"Letošní ročník bude velmi silný. Přihlášeno máme téměř 700 vystavovatelů a obchodníků a své výrobky budou prezentovat na 28 550 metrech čtverečních," řekla novinářům na úterní tiskové konferenci v Českých Budějovicích ředitelka společnosti Výstaviště České Budějovice Marcela Payerová.
Podotkla, že v rámci výstavy se představí celkem 20 zahraničních firem přímo v areálu, dalších 65 potom v zastoupení českými vystavovateli. Novinkou letošního ročníku jsou ukrajinské firmy.
Hlavním mottem letošní výstavy je budoucnost českého zemědělství. Na toto téma proběhne hned několik odborných seminářů. Zemědělci se však mohou těšit tradičně již na novinky ze světa zemědělské techniky, rostlinné a živočišné výroby, zahradnictví a pěstitelství, lesního i vodního hospodářství či ochrany životního prostředí.
"Vévodit bude zejména zemědělská technika, která se proti ostatním ročníkům objeví i na netradičních plochách. Prakticky vše, co jezdí na našich polích, bude u nás k vidění," podotkla vedoucí útvaru výstavy Michaela Krištůfková. Podle ní nebude chybět ani oblíbená expozice zvířat a lidé budou moci zhlédnout i pravého kladrubského koně.
Prezentovat se budou také myslivci, rybáři a potravináři. Pavilón H bude patřit rakouským a ukrajinským vystavovatelům. Na ně naváže akce nazvaná Den Jihočeského kraje a Horních Rakous, která se uskuteční v neděli 28. srpna. V letním amfiteátru a v Pivovarské zahradě je připravený bohatý kulturní program.
Ten bude provázet průběh celého veletrhu. Každý den se uskuteční hned několik kulturních akcí se známými hereckými a hudebními osobnostmi. Na jednu z nich, sobotní národní dožínky, se vypraví i prezident Václav Klaus. Do Českých Budějovic se ale chystá i premiér Jiří Paroubek a ministr zemědělství Petr Zgarba. Ti se zúčastní čtvrtečního slavnostního zahájení.
Součástí výstavy je i soutěž Zlatý klas, kterou vyhlašuje prostřednictvím společnosti Výstaviště České Budějovice ministerstvo zemědělství. Prozatím je přihlášeno 27 exponátů. Vyhlášení oceněných proběhne v pátek. Vítězové obdrží letos místo skleněného válce s průhledem na namalovaný zlatý klas cenu v podobě křišťálové koule.
"Potřebovali jsme podobu ceny již inovovat. Výsledkem je křišťálová koule, která je z jedné strany zbroušena a zde je napsáno Zlatý klas a v průhledu je vidět klas, který je vyrytý na zadní straně koule," popsala pro Právo Payerová novou podobu ceny.
Výstaviště zachovalo pro letošní ročník také výši vstupného. Plná vstupenka přijde na 70 korun, zlevněná na 40 a školní na 15 korun. Připraveno je i rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti ve výši 170 korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů