Čtvrtek, 28. března 2024

V návrhu rozpočtu chybějí podle MŽP peníze na ochranu přírody

V návrhu rozpočtu chybějí podle MŽP peníze na ochranu přírody

PRAHA -- Ministerstvo životního prostředí (MŽP) má po odečtu peněz na společné evropské projekty dostat ze státního rozpočtu na příští rok 4,03 miliardy korun. To je o dvě procenta méně, než má úřad Libora Ambrozka k dispozici letos. Ministerstvo proto žádá o navýšení. Vedle stamilionů na ochranu přírody budou peníze scházet například na vybudování záchranného centra pro zvířata zabavená na letišti v pražské Ruzyni, tvrdí.

"Nad rámec návrhu rozpočtu požadujeme zhruba 1,2 miliardy korun," dnes řekla ČTK mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Peníze navíc žádá ministerstvo hlavně na vyrovnání újem, které vznikají hospodářům v chráněných oblastech a na územích Natura 2000. Celkem jde o 380 milionů korun. Dalších 16 milionů chce ministerstvo na monitorování nově zřízených území Natura 2000. Téměř deset milionů korun požaduje na zřízení Správy chráněné krajinné oblasti Český les.

Dalších 110 milionů by v případě, že by byl schválen návrh ministerstva financí, chybělo na povinné opravy majetku, který má stát v chráněných oblastech, například cest. Do programu péče o krajinu žádá ministerstvo téměř 60 milionů korun.

Dva miliony korun pro státní Agenturu ochrany přírody a krajiny žádá Ambrozek ve spojitosti s převedením jeskyně Výpustek v Moravském krasu do správy agentury od ministerstva obrany. Celkem 20 milionů má činit příspěvek ministerstva na vybudování útulku pro vzácná zvířata zabavená na ruzyňském letišti, který chce Česká inspekce životního prostředí vybudovat ve spolupráci s pražskou zoologickou zahradou v Řepích. Ani tyto peníze návrh ministerstva financí nezahrnuje.

Na úkoly vyplývající z takzvaného melkského procesu o sledování jaderné elektrárny Temelín chce ministerstvo 3,5 milionu korun, na zřízení národního inventarizačního systému skleníkových plynů 1,8 milionu korun. Na zabezpečení systému povolování znečištění schází ministerstvu šest milionů korun, na takzvaný radonový program 2,5 milionu korun.

Loni žádalo ministerstvo o rozpočet 4,9 miliardy korun, získalo o 809 milionů méně.

Do rozpočtu ministerstvo financí zahrnuje i peníze určené na realizaci společných projektů, které spolufinancuje Evropská unie. V kapitole ministerstva životního prostředí to je 9,9 miliardy korun.

Soňa Remešová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů