Pátek, 29. března 2024

Pasivní domy – stavby budoucnosti

Konference Pasivní domy 2005 - 18. – 19. října 2005 v Brně
Pasivní domy – stavby budoucnosti

www.2005.pasivnidomy.cz

Centrum pasivního domu a Pasivní dům, o.p.s. pořádají první ročník mezinárodní konference Pasivní domy 2005. Konference se uskuteční ve dnech 18. a 19. října 2005 v Kongresovém centru v Brně.

Konference Pasivní domy 2005 je určena především odborníkům zabývajícím se výstavbou, tj. architektům, projektantům, zaměstnancům stavebních firem, výrobcům stavebních prvků, developerům, studentům stavebních a architektonických fakult, akademické veřejnosti, a také laické veřejnosti, zaměstnancům státní správy a potenciálním investorům.

Pasivní domy jsou budovy zajišťující příjemné vnitřní prostředí v létě i v zimě bez použití klasického vytápěcího systému. Oproti stávajícím budovám, které jsou spíše tepelnými zářiči, spotřebují o 85-90 % méně energie. Oproti novostavbám splňujícím současné národní normy a předpisy činí tato úspora až tři čtvrtiny. V současnosti vývoj v této oblasti probíhá nejrychleji v Německu a Rakousku, u našich nejbližších sousedů, kteří mají obdobné klimatické podmínky a kde jsou velmi podobné stavební tradice.

V době vzrůstajících nároků na kvalitu bydlení je především velmi důležitá pohoda prostředí: "Konečně mám teplé nohy" pochvalují si obyvatelé pasivních domů, protože vysoký stupeň zateplení s sebou přináší výtečnou tepelnou pohodu. Větrací systém neustále zajišťuje čistý čerstvý vzduch v celém domě, aniž by vznikal průvan. Díky vzduchotěsné obálce budovy bez tepelných mostů a díky neustálému větrání zůstávají konstrukce suché a bezporuchové. Vše dohromady zvyšuje kvalitu bydlení a hodnotu nemovitosti.

Podstatné jsou detaily:

·  vysoce kvalitní tepelně izolační okna s dobře izolovanými rámy

·  kvalitní tepelná izolace

·  konstrukce bez tepelných mostů

·  vzduchotěsná obálka

·  větrací systém s vysoce účinným zpětným získáváním tepla

Program prvního ročníku konference bude zaměřen především na představení základních technických aspektů pasivních domů, také s ohledem na ekonomické hledisko. Tématem přednášek budou základní energetické souvislosti a přínos pasivních domů pro kvalitu bydlení. Prezentovány budou také úspěšné realizace a studie pasivních domů v České republice i v zahraničí. Bytová družstva a ostatní majitelé chátrajících panelových domů se mohou inspirovat příspěvkem o sanaci panelových domů ve východním Německu, kde byly využity prvky pasivních domů. Pozornost si zaslouží mimo jiné i zcela soběstačná pasivní horská chata v Alpách v nadmořské výšce 2154 m.

Na konferenci budou přednášet přední čeští a zahraniční experti v čele s Dr. Wolfgangem Feistem, zakladatelem Passivhaus Institutu a tvůrcem konceptu pasivního domu.

Součástí konference je volně přístupná doprovodná výstava informující o produktech, materiálech, nových technických systémech a postupech v oblasti výstavby a modernizací dle zásad konceptu pasivního domu.

Podrobný program konference je k dispozici na www.2005.pasivnidomy.cz.

Registrovat se na konferenci i zajistit výstavní plochu lze on-line.

Partnery konference jsou (v abecedním pořadí):

·  ČKA – Česká komora architektů

·  ČKAIT – Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě

·  ČSSI – Český svaz stavebních inženýrů

·  NSC – Národní stavební centrum

·  SPS – Svaz podnikatelů ve stavebnictví

·  STP – Společnost pro techniku prostředí, OS14.

Konference se koná současně s výročním zasedáním UICB (International Union of Building Centres), které pořádá Národní stavební centrum, a s mezinárodním veletrhem WOOD-TEC.

Pro další informace prosím kontaktujte

Centrum pasivního domu

Pasivní dům, o.p.s.

Přímá 14, 642 00 Brno

Mendlovo nám. 1a, 603 00 Brno

Kontaktní osoba: Jan Bárta

Kontaktní osoba: Martin Číka

Tel.: 00420 732 121 651

Tel.: 00420 606 702 187

e-mail: 2005@pasivnidomy.cz

e-mail: 2005@pasivnidomy.cz

www.pasivnidomy.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů