Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropská unie není jednotná, zvažuje postih pro Nizozemce

Evropská unie není jednotná, zvažuje postih pro Nizozemce
Země Evropské unie volí vyčkávací taktiku. Komise v Bruselu po konferenci odborníků z minulého týdne doporučila státům zrevidovat pohotovostní plány a zesílit dohled nad drůbeží, na což jim poskytne finanční prostředky. Hrozba okamžitého zavlečení ptačí chřipky do Evropy je ale podle komise "vzdálená či neexistující".
Nizozemsku navíc hrozí trest za to, že jako první před více než týdnem jednostranně vyhlásilo zákaz chovu drůbeže venku. Právníci Evropské komise totiž studují, zda byl takový krok - zatím nejradikálnější akce členské země unie proti ptačí chřipce - legální.
"Veterinární záležitosti spadají pod společnou legislativu a Nizozemci vydali zákaz ještě předtím, než svou odpověď zkoordinovali experti EU," napsal list Financial Times.
Unie zatím žádný podobně razantní zásah neplánuje.
Británie, která minulý měsíc převzala předsednictví nad unií, představila novou direktivu k boji s ptačí chřipkou. Ta má ale vstoupit v platnost až od roku 2007. Její součástí je například povinné monitorování divokých ptáků.
Pod širým nebem chovali nizozemští farmáři do minulého týdne 5,5 miliónu kusů drůbeže. Právníci komise rovněž zvažují, zda bude těmto zemědělcům nadále povoleno prodávat vejce s označením, že pocházejí od volně žijící drůbeže.
Největšímu riziku spojenému s ptačí chřipkou čelí právě země s velkým množství migrujících ptáků (Malta, Dánsko, sever Německa či Nizozemsko).
Unie však vylučuje, že by je ohrožovali ptáci ze Sibiře, kde chřipka propukla. "Hrozba je v krátkém období slabá," tvrdí například Francouzská agentura na ochranu potravin. Z Ruska podle ní ptáci migrují především na Blízký východ, a nikoli na západ či sever Evropy.
Ochránci přírody ale vyzývají Brusel, aby zastavil aspoň dovoz divokých ptáků do obchodů pro drobné chovatele. Tvrdí, že exotické ptactvo zvyšuje riziko zavlečení ptačí chřipky na území unie.
"Dovážení živí ptáci představují vážné riziko," tvrdí se v jejich prohlášení, citovaném stanicí CNN. Exotičtí ptáci jsou podle ochránců importováni ze zemí, jako jsou Tchaj-wan, Singapur či Filipíny, tedy oblastí postižených ptačí chřipkou doposud nejvážněji.
V sobotu oznámilo pravděpodobný výskyt ptačí chřipky u mořského racka Finsko. Nejde však o typ viru přenosného na člověka.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů