Pátek, 29. března 2024

Zeleň potřebuje profesionály

Zeleň potřebuje profesionály
Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu se letos dožívá patnácti let. To už je čas dospělosti. Je symbolické, že čas jako takový se stane i hlavním tématem letošních Dnů zahradnické a krajinářské tvorby, které se konají každoročně v Luhačovicích. Jejich tématem jsou proměny oboru a proměny děl zahradní a krajinářské tvorby v čase. Seminář se uskuteční 30. 11. až 2. 12. 2005.

Během patnácti let existence se toto občanské sdružení, založené výhradně na dobrovolnosti a neziskovém principu, nutně pozměňuje. Tajemnice společnosti Ing. Eva Voženílková hovoří o stoupající poptávce po odborných službách, kterou ale provází pokles členské základny. Zatímco v roce 2001 ji tvořilo zhruba 620 členů, nyní jejich počet kolísá kolem 450. Důvodem nejsou ani tak roční poplatky - částka 950 Kč je jistě i v rozpočtu malé obce celkem zanedbatelná. Není to ani odklon od hlavní myšlenky, jíž je zvyšování kvality životního prostředí, popularizace zeleně a péče o její odbornou úroveň. Aktivita je však limitována stoupajícím pracovním vytížením každého z členů. Vedení to vede k úvahám o dalším zaměření společnosti, které patrně bude směřovat k větší profesionalizaci.

Členskou základnu tvoří asi z 50 % projektanti, zahradníci, majitelé a pracovníci zahradnických firem, 10 % jsou studenti a asi 40 %procent připadá na obce. Především obcím se věnuje sekce správy zeleně, jejíž činnost je zaměřena na problematiku zeleně z hlediska veřejné správy.

Poptávka po službách se liší v závislosti na velikosti obcí. Malé obce, které nemají příslušné odborníky, podle inženýrky Voženílkové nejvíc zajímají doporučení, jak řešit zeleň na veřejných prostorách. U pověřených obcí a velkých měst jednoznačně vede tematika výkonu státní správy, otázky legislativy. Prakticky neutuchající zájem je o problematiku oceňování veřejné zeleně.

A co považují zahradníci a krajináři za hlavní problém svého oboru? Přístup k zeleni jako takové. "Zastupitelé si někdy neuvědomují, že údržba zeleně je nekonečný proces. Někde se domnívají, že výsadbou vše končí a je jim líto vynakládat další peníze na údržbu. Nemělo by se také stávat, že péče o zeleň se svěří naprostým laikům. Profese zahradníka bohužel není vázaná činnost, může ji vykonávat každý, kdo má čistý trestní rejstřík. To považuji za jednu ze zcela zásadních překážek, proč jsou někde výsledky péče o zeleň sporné," řekla Ing. Eva Voženílková.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů