Čtvrtek, 28. března 2024

Příroda je "in"

Příroda je "in"
Čeští občané jsou slovně o něco zelenější než evropský průměr.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zjišťovalo, zda se lidé chtějí chovat ekologicky. Ukázalo se, že "neekologické" myšlení a jednání je ve všeobecném povědomí v rozporu se společenskými pravidly. Ať již běžný občan ekologicky jedná či nejedná, většinou neřekne, že jednotlivce se snaha zlepšit životní prostředí netýká. S názorem, že se dnes ekologická problematika zveličuje, souhlasí pouhých 23 % dotázaných.

Rozpačitější jsou lidé tehdy, mají-li posoudit, zda je na řešení ekologických problémů dost času, nebo zda je již téměř pozdě. V této otázce se zjištěné názory dělí téměř přesně na dvě poloviny. Pokud jde o konkrétní ekologické jednání, nejrozšířenější je třídění běžného odpadu a odevzdávání nebezpečného odpadu na příslušná sběrná místa. Vždy nebo alespoň často to dělají téměř tři čtvrtiny lidí. V této otázce si dotazovaní zřejmě trochu fandí, protože podle jiných průzkumů není počet lidí, kteří třídí odpady, tak vysoký, ale nesporně jich každým rokem přibývá.

Téměř polovina dotázaných je ochotna šetřit energiemi a vodou kvůli přírodě - je spíše s podivem, že jich není víc, protože v tomto případě jsou úspory podloženy silnými ekonomickými důvody (rostoucí ceny energií a vody). Ještě složitější je to však s preferencemi nákupu výrobků šetrných k přírodě, o tom, že to dělají, je přesvědčeno jen kolem 30 % dotázaných. Nejméně lidí je ochotno omezovat jízdy autem kvůli přírodě - maximálně 18 procent.

Povědomí o ekologickém jednání tedy lidem nechybí, do aktivní ochrany přírody formou podpisu petice, finanční podporou či účastí na ekologické demonstraci se jich však v posledních letech zapojilo naprosté minimum.

Není nezajímavé srovnat tento výzkum s výzkumem, který nedávno zorganizovala Evropská komise ve všech státech EU. V mnoha odpovědích se tehdy čeští občané projevili zeleněji, než byl evropský průměr. Cítí se být v oblasti životního prostředí relativně málo informovaní, např. o důsledcích používání chemikálií v domácnostech.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů