Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidé se brání hluku z dálnice

Lidé se brání hluku z dálnice

PRAHA - Jako ve čtvrti nedoslýchavých to vypadá v Újezdě. Není to zákeřnou chorobou, ale blízkou brněnskou dálnicí. Přes nepřetržitý hluk není slyšet téměř vlastního slova. Radnice chce domy ochránit protihlukovou zdí, ale nemá na ni peníze.

Upravené rodinné domky přímo u lesa, u nedalekého pole nové nízké bytové domy. Ke stanici metra jen pár zastávek autobusem. "Je to peklo," shodují se místní. Desetitisíce aut projíždí obyvatelům doslova pod okny. Od rušné dálnice D1 je dělí jen devítimetrový sypaný ochranný val, ale ten hluku nezabrání. Mezi domy se šíří monotónní šum, který občas přehluší řev motocyklu.

"Po vstupu do unie, kdy jsme se stali tranzitní zemí, je hluk ještě větší," stěžuje si místostarosta Václav Drahorád. Na valu má proto vyrůst ještě třímetrová zeď. "Do valu jsme dosud investovali 19 milionů korun, ale na zeď už nemáme peníze," stěžuje si Drahorád.

Radnice má roční rozpočet kolem šesti milionů, zeď přijde na 4,5 milionu. "Proto jsme zřídili speciální konto, kam půjdou ušetřené obecní peníze a dary od investorů a občanů," říká Drahorád. Prvních 600 tisíc dá sama radnice. Další půl milionu se očekává od investora obytného parku Amade firmy IGD. Na dokončení valu je závislá i plánovaná výstavba dalších domů.

PETR ŠVEC

Zdroj:Večerník Praha (Šíp)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů