Čtvrtek, 28. března 2024

Industriální stopy

Program letošního bienále zahrnuje odborné konference, výstavy, performance a koncerty v netradičních prostorách a exkurze.
Industriální stopy
Ve druhé polovině září, ve dnech 19. až 24. 9., se stanou Praha a Kladno dějištěm v pořadí již třetího ročníku mezinárodního bienále Industriální stopy, které si klade za cíl prozkoumat a popularizovat možnosti využití objektů s průmyslovou minulostí k novým účelům.

Hlavními pořadateli jsou Výzkumné centrum průmyslového dědictví při Českém vysokém učení technickém v Praze, Kolegium pro technické památky ČKAIT & ČSSI a statutární město Kladno.

Program letošního bienále zahrnuje odborné konference, výstavy, performance a koncerty v netradičních prostorách a exkurze. Pořadatelé se pro letošní ročník zaměřili na témata, jako jsou mapování objektů a atmosféry - bilance využitých i ztracených šancí - obrazy mizejícího industriálního světa - konverze a recyklovatelnost průmyslového kulturního dědictví jako součást trvale udržitelného rozvoje - ekonomické, technické, ekologické a legislativní bariéry či limity autenticity.

Stěžejní částí bienále je třídenní odborná konference v bývalé kanalizační čistírně odpadních vod v Bubenči (Ekotechnické muzeum). Ve třech programových blocích se účastníci mimo jiné seznámí se zkušenostmi s konverzemi industriálních objektů v zahraničí a možnostmi jejich užití.

Další důležitou částí programu bude pro bienále připravená výstava Industriální stopy reflektující realizace konverzí industriálních objektů za posledních pět let u nás. Na výstavě v Karlínských studiích se mimo jiné představí realizace Městské knihovny Prahy 5 (bývalá Smíchovská tržnice), kancelářská budova Kotelna a MachineHouse v Karlíně nebo brněnská Vaňkovka.

Součástí bienále je dále celá řada výstav určených i široké veřejnosti. Jsou to například výstava německé meziválečné architektury F. Schuppa a M. Kremmera Symetrie a symbol v Národním technickém muzeu, výstava evropských průmyslových lokalit s názvem Working Heritage na Staroměstské radnici, výstava a workshop Dagmar Šubrtové s názvem Výjimečný stav - Ženy mezi horníky, které se uskuteční v atraktivním prostředí Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařících u Kladna. Během září proběhne přímo na několika místech v Kladně, např. Pěší zóně či Vojtěšské huti, několik tematických výstav.

V programu bienále nechybí ani exkurze. První z nich mapuje realizace konverzí industriálních objektů v Praze a druhá zájemce provede po industriálních objektech Kladna.

Vedle katalogu k výstavě Industriální stopy připravují pořadatelé také publikaci Industriální cesty Českým středozápadem, Technická a industriální Praha a Meziválečná průmyslová architektura Československa.

Tato výjimečná akce se koná pod záštitou ministra kultury ČR s přímou finanční podporou Mezinárodního Visegradského fondu (IVF) a dále za podpory stavovských inženýrských organizací zemí Visegradské čtyřky, České spořitelny, a.s., firmy Metrostav, a.s., akciové společnosti Stavby silnic a železnic, firmy Skanska CZ,a.s., České komory architektů, Nadačního fondu ARCUS, Nadace české architektury, HAMU, Savonia Polytechnic Kuopio.

Podrobnosti k programu a přihlášky najdete na www.industrialnistopy.cz..
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů