Sobota, 20. dubna 2024

Odpadový byznys je nastaven špatně

Odpadový byznys je nastaven špatně
Ročně se podle odhadu Petra Měchury z České asociace odpadového hospodářství "protočí" v oblasti komunálních odpadů řádově miliardy korun. Přesto to pro firmy, které v této oblasti podnikají, není žádný lukrativní obchod.

HN: Kdo v současnosti získá těchto peněz nejvíce? Provozovatelé skládek, spalovny, nebo snad recyklační firmy?
Před deseti lety to byli skládkaři, dnes na tom asi nikdo nevydělává, natož hodně. Městské firmy se hojí na jiných činnostech, soukromé na živnostenském a průmyslovém odpadu. Ani těch několik spaloven na tom není nejlépe, natož ta pražská. Recyklace plastů také nevydělává. neboť nemá dostatečný odbyt. Výdělečné je jen vyvážení drcených PET láhví do Číny. Ta platí dobře a hotově. Uživit, ne vydělat, se také dá na recyklaci elektrošrotu - ale to je v počátcích. Nejlépe se tedy asi dá vydělat jen na některých projektech Evropské unie, případně na sanacích placených státem.

HN: Čím to podle vás je?
Odpadový byznys je nastaven celkově špatně, zvláště poté, co bylo zvýšeno DPH i u sběru odpadů, aniž se to nějak promítlo do výkupních cen odpadů. Vždyť stále platí zákon, že lze za odpady vybírat maximálně pět set korun na osobu a rok. Přitom jen inflace v odpadovém hospodářství za tu dobu šla nahoru minimálně o dvacet procent. Plus čtrnáct procent DPH.

HN: Jak je možné, že nevydělávají ani skládkaři, když poplatky za ukládání odpadků na skládky stále rostou?
Skládkovné sice šlo nahoru, ale to si odčerpá stát a obec, nikoliv firmy. Recyklaci je třeba podporovat, ale jak? Dotace od státu nepřipadají v úvahu, protože by to bylo narušení hospodářské soutěže. Obce také za odpady nebudou více platit recyklátorům, zvláště když se jim zvedla DPH bez jakékoli kompenzace. A betonářská lobby je dostatečně silná na to, aby se například kabelové žlaby dále dělaly z "levnějšího" betonu.

HN: Dělá Ministerstvo životního prostředí, respektive státní úřady a samospráva, dost pro to, aby na skládkách končilo méně odpadu a více se recyklovalo?
Nedělají. Direktivně to asi nejde, ale když Čína dobře platí za PET láhve, tak se jich vytřídí okamžitě dostatek. Takže jde o odbyt recyklátů a výrobků z nich za dobrou cenu. A to by se mělo podporovat. Možná pomohou i právě schválené vyhlášky o zpětném odběru - prodejci si budou muset zajistit recyklaci starých výrobků za každou cenu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů