Sobota, 20. dubna 2024

Ropné firmy obsazují alternativní trh

Ropné firmy obsazují alternativní trh
Britsko - nizozemský koncern Shell staví v Bavorsku největší sluneční elektrárnu na světě. Dokáže zásobit na 3300 domácností elektrickou energií. Francouzský Total bude mít do roku 2010 u belgického pobřeží větrnou elektrárnu s výkonem 1000 megawattů.
Cena ropy, o kterou se opírají jejich hlavní aktivity, přitom osciluje kolem 70 dolarů za barel. Včera stál barel ropy typu Brent 67,14 dolaru. A lehká americká ropa dokonce 69 dolarů. Hranice sto dolarů za 159 litrů ropy (barel) už není fantasmagorická, jak se zdálo ještě před několika měsíci.
V každém případě se ropné koncerny nesou na vlně cen, které jim zaručují, že se ani ve střednědobém horizontu jejich příjmy nesníží. Spíše naopak.

Image hned, zisk později
Velkou část z příjmů investují do výzkumu a vývoje alternativních zdrojů energie. "Víme, že jde o investice s dlouhodobou návratností. Ale je to trh budoucnosti. Kdo na něm nebude už teď, toho ztrestá vývoj," tvrdí mluvčí britského koncernu BP, který zahájil kampaň Beyond Petroleum (Po ropě).
Ne, že by měli těžaři a zpracovatelé nejcennější suroviny současnosti důvod obávat se brzkého vyčerpání zásob. Spíše jim jde o náskok ve vývoji a výzkumu a obsazení trhu. Okamžitý zisk vidí ve zlepšení image. To není v dobách vysokých cen ropy malý kapitál.
Koncern BP bádá v oboru vývoje a výroby solární technologie už 31 let a v Evropě je dokonce největším výrobcem zařízení pro takzvanou fotovoltaiku, tedy získávání elektřiny ze slunečního záření. "V posledních pěti letech jsme do fotovoltaiky investovali půl miliardy dolarů," pochlubil se Peter Davies, hlavní ekonom koncernu v listu Welt am Sonntag.
Konkurent Shell nezůstává pozadu. Do konce roku bude mít sluneční elektrárny o výkonu 100 megawatt.

Bio, voda, vzduch
Vedle fotovoltaiky investují koncerny do výroby bionafty, stavějí větrné elektrárny a zkoumají využití vodíku. Shell a E.ON plánují výstavbu větrné elektrárny u britského pobřeží s výkonem tisíc MW. To už je výkon "klasické" elektrárny.
Pravdou je, že z pohledu operativního byznysu šlo až donedávna o ztrátové aktivity. BP se dostal do černých čísel se solární divizí teprve nedávno. Také Shell vyrovnal zisky a ztráty z alternativních energií teprve loni.
Než dokážou alternativní zdroje energie vykrýt alespoň část rostoucí poptávky, uplyne ještě hodně dlouhá doba. Předpokládá se, že těžba ropy objemově vyvrcholí nejpozději kolem roku 2030.

Příliš cenná surovina
Ani pak sice ropa z trhu nezmizí, ale její získávání z velkých hloubek nebo z ropných písků či břidlic bude mnohem dražší než teď.
"Ropa je příliš cennou surovinou na to, aby byla jen tak spalována v motorech nebo v zařízeních na výrobu tepla. To jsou obory, kde existují alternativy už dnes. Musí se ale dotáhnout do technické a tržní zralosti. A to stojí hodně peněz. Ropné koncerny je mají," vysvětluje Thomas Deser, analytik energetického sektoru u investičního fondu Union Investment, citovaný listem Handelsblatt.
Ropné koncerny myslí dlouhodobě. Shell tvrdí, že obnovitelné zdroje budou krýt zhruba třetinu energetické potřeby až kolem roku 2050. Ovšem to už bude poptávka až třikrát vyšší než dnes.

V budoucnu bez dotací
Řada zemí, v Evropě na prvním místě Německo, povzbuzuje vývoj dotacemi. Ve fotovoltaice garantuje německá vláda odběr kilowatthodiny energie až za 62,4 eurocentu. To je několikrát více, než stojí elektřina ze sítě. I to je motiv, který žene koncerny do výzkumu a vývoje včetně drahých pokusů.
"Ale pro budoucnost se budeme muset obejít i bez dotací," tvrdí Shell. Pomoci má technický pokrok. Koncern věří, že bude mít už brzy k dispozici tenké fólie, které nahradí drahé křemíkové moduly.
Druhou cestu vidí stoupenci solární energie ve snižování ztrát u zdroje. Podle odborníků z výzkumu a vývoje je možné srazit výrobní cenu elektřiny na sedm eurocentů za kilowatthodinu.

Solární energetika
Největším výrobcem solárních zařízení na světovém trhu byla loni firma Sharp. Její podíl činil 27,1 procenta.
Druhé místo patřilo společnosti Kyocera Corp. s 8,8 procenta.
Mezi šesti firmami s největším podílem byly dva ropné koncerny: na třetím místě BP Solar Group se 7,1 procenta a na místě šestém Shell Group se šesti procenty.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů