Pátek, 19. dubna 2024

Odpadky kazí městu pověst

Odpadky kazí městu pověst

PRAHA - Nejkrásnější evropské město, říká se o matce měst. "Nepořádek, který jsme všude viděli, už když jsme jeli z letiště, nám opravdu vyrazil dech. V centru to jde, ale periferie je strašná," postěžoval si Bertus Strieldhould z Nizozemska.

Relativně dobře je na tom brněnská dálnice, tam mnohdy odpadky u silnice uklízejí firmy, které mají v její bezprostřední blízkosti sídla. Méně frekventované silnice jsou odpadky zavalené.

Snad nejhůře je na tom strakonická silnice na Zbraslavi. "Za úklid odpovídá vlastník pozemku," tvrdí Štěpán Vacek ze zbraslavské radnice. Pozemek přiléhající k silnici patří Technické správě komunikací. Ta škarpy čistí pravidelně. Je to však sisyfovská práce, nepořádek je tam za pár dní znovu. "Na zeleň a čištění vynakládáme až sedmdesát milionů ročně," uvedl mluvčí správy komunikací Tomáš Mrázek.

Odpadky se navíc většinou povalují na soukromých pozemcích, jejich majitelé však na čištění nemají peníze, i když jim hrozí pokuta až do výše 100 tisíc. "Změnit se musí Pražané. Pokud budou vyhazovat odpadky, kde je napadne, nepořádku se nezbavíme," říká Vacek.

Zdroj:Večerník Praha (Šíp)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů